Pohjoismainen säästöbarometri

Nordnetin markkinakatsaus Q3 2010

Nordnet on tehnyt tutkimuksen pohjoismaalaisten eroista säästämisessä ja osakekaupankäynnissä vuoden 2010 kolmannen neljänneksen ajalta. Selvityksessä on mukana tilastoja Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. 

Tutkimus kertoo mm. kuinka säästäjien sijoitusomaisuus jakautuu osakkeiden, rahastojen ja talletusten välillä eri maissa. Tutkimuksessa kuvataan myös suosituimmat osake- ja rahasto-omistukset sekä kuinka paljon säästäjät hyödyntävät lainoitusta. Tutkimus perustuu Nordnetin noin 350 000 asiakkaan sijoituskäyttäytymistä kuvaaviin tilastoihin ja se tehtiin heinä–syyskuussa 2010.

1.    Yhteenveto 

Suomalaiset luottavat edelleen eniten osakkeisiin verrattuna pohjoismaalaisiin naapureihin. Ruotsalaiset sijoittavat ahkerimmin rahastoihin. Norjalaiset ovat pelimiehiä ja käyttävät lainoitusta enemmän kuin suomalaiset ja ruotsalaiset. Tanskalaiset ovat lähellä norjalaisia. Tanskalaiset käyvät eniten kauppaa kotimarkkinansa ulkopuolella, osittain koska pörssissä ei ole yhtä paljon kohteita. 

 

Maa (30-09-2010)KäteinenOsakkeetRahastot
Suomi6 %92 %2 %
Ruotsi10 %57 %33 %
Norja16 %78 %6 %
Tanska10 %83 %7 %
    

Taulukko 1: Käteisvarojen, osakkeiden ja rahastojen osuus salkuista eri maissa.
 

Vain noin 2 % suomalaisten säästöistä on rahastoissa ja peräti 92 % osakkeissa. Ruotsalaisten säästöistä jopa 33 % on rahastoissa. Tanskassa ja Norjassa rahastojen osuus on noin 7 % ja 6 %. Norjalaisilla on talletuksissa selvästi enemmän varoja kuin muilla pohjoismaisilla sijoittajilla. Suomalaisilla on eniten varoja osakkeissa verrattuna muiden pohjoismaiden säästäjiin. 

"Suomalaiset sijoittavat usein oman pankin tuotteisiin ja rahastosäästäminen ei ole vielä yhtä suosittua kuin Ruotsissa, jossa asiakkaat etsivät itselleen kannattavan vaihtoehdon laajasta tarjonnasta”, kertoo Nordnet Suomen edustaja Juha Raumolin.
 

2.    Salkkujen sisältö 

RuotsiNorja Tanska Suomi
EricssonStatoilVestas Wind SystemsNokia
Hennes & MauritzNorsk HydroMaerskSampo
AstrazenecaDNO InternationalNovo NordiskFortum
VolvoOrklaDanske BankUPM-Kymmene
BolidenRenewable Energy CorporationFLSmidth & Co.Metso
    

Taulukko 2: Suosituimmat osakeomistukset maittain 30.9.2010. 
 

Suomalaisten suosikki on edelleen Nokia. Seuraavaksi suosituimmat ovat Sampo, Fortum, UPM ja Metso. Ruotsalaiset omistavat eniten Ericssonia, Hennes & Mauritzia, Astrazenecaa, Volvoa ja Bolidenia. Tanskalaiset omistavat eniten Vestas Wind Systemsia, Maerskia, Novo Nordiskia,

Danske Bankia ja FLSmidth & Co:ta. Norjalaisten salkuista löytyy eniten Statoilia, Norsk Hydroa, Dno Internationalia, Orklaa ja Renewable Energy Corporationia. 

"Suomalaiset omistavat Nokiaa ja Ruotsalaiset Ericssonia. Tanskalaiset luottavat Vestas Windiin ja Norjalaiset Statoiliin. Suosituimpien omistusten listalla ei ole yllätyksiä. Suomessa Nokia-omistajien määrä kasvoi koko kvartaalin voimakkaasti. Kylmässä pohjolassa myös energiayhtiöt kiinnostavat osakkeiden omistajia", kertoo Raumolin.
 

3.    Lainoitus 

Maa30.9.201030.6.2010
Suomi (EUR)3,94 %3,94 %
Ruotsi (SEK)4,90 %5,47 %
Norja (NOK)8,70 %7,94 %
Tanska (DKK)6,80 %7,23 %
   

Taulukko 3: Keskimääräinen lainoitusarvo per maa ja asiakas.
 

Noin 4 % suomalaisista käyttää lainoitusta, Ruotsissa noin 5 % kun taas Norjassa 9 % ja Tanskassa melkein 7 % asiakkaista käyttää lainoitusta. 

"Suomalaiset karttavat riskiä ja lainoitus on melkein puolet siitä mitä tanskalaisilla ja norjalaisilla. Jos hyvä kaupankäyntimahdollisuus ilmaantuu, tanskalaiset ja etenkin norjalaiset laittavat kaiken peliin jopa velkarahalla. Suomalaiset karttavat riskiä, mutta uskomme, että lainoitus salkuissa kasvaa", päättelee Raumolin.
        

4.    Vaihdetuimmat osakkeet 

RuotsiNorja Tanska Suomi
BolidenRenewable Energy CorporationMaerskNokia
EricssonNorsk HydroVestas Wind SystemsStora Enso
Lundin MiningYara InternationalFLSmidth & Co.UPM-Kymmene
VolvoPetroleum Geo-ServicesCarlsbergOutokumpu
Xact BearSeadrill LimitedNovo NordiskMetso
    

Taulukko 4: Vaihdetuimmat osakkeet maittain 30.9.2010. 

Suomalaisten vaihdetummat osakkeet ovat Nokia, Stora Enso, Fortum, UPM ja Metso. Ruotsissa käytiin eniten kauppaa Bolidenin, Ericssonin, Lundin Miningin ja Volvon osakkeilla sekä XACT Bear -sertifikaatilla. Norjassa Renewable Energy oli ykkösenä ja sitä seurasivat Norsk Hydro, Yara, Petroleum Geo-Services ja Seadrill Limited. Tanskalaiset kävivät eniten kauppaa Maerskilla, kestosuosikki Vestas Wind putosi toiseksi. Muut TOP 5 -kohteet olivat FLSmidth, Carlsberg ja Novo Nordisk. 

"Vaihdetumpien osakkeiden lista paljastaa eroja Pohjoismaiden välillä. Suomessa Nokia on selvä ykkönen, mutta etenkin Norjassa on vahva usko energiaosakkeisiin. Ruotsissa viiden parhaan joukkoon on kiilannut markkinoiden laskua ennustava Xact Bear -sertifikaatti. Suomalaiset eivät ole vielä löytäneet sertifikaatteja", kertoo Raumolin.
 

5.    Kansainvälinen kauppa 

MaaQ3 2010Q2 2010
Ruotsi (SEK)23 %24 %
Norja (NOK)9,5 %5 %
Tanska (DKK)24 %23 %
Suomi (EUR)13 %12 %
   

Taulukko 5: Osuus kaupoista, jotka tehdään kotimarkkinan ulkopuolelle. 

Suomalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten kansainvälinen osakekauppa on kasvanut. Noin 13 % kaikista suomalaisten kaupoista tehdään muille kuin kotimarkkinoille. Luku on kasvanut noin prosenttiyksikön edellisestä kvartaalista. Tanskalaiset ja ruotsalaiset ovat aktiivisimpia 24 %:n ja 23 %:n osuuksilla. Norjalaisten kaupoista noin 9,5 % tehdään kotimarkkinoiden ulkopuolelle. 

"Suomalaiset eivät ole vielä löytäneet suuressa määrin kansainvälisiä osakkeita ja ETF:iä. Olemme huolissamme suomalaisten suuresta Nokia-omistusten määrästä ja huonosta hajautuksesta kansainvälisiin osakkeisiin ja pörssinoteerattuihin rahastoihin", ilmaisee Raumolin.
 

6.    Vaihdetuimmat ulkomaiset osakkeet 

RuotsiNorjaTanskaSuomi
DNB NORVolvoDNO InternationalBank of America
Yara InternationalNordeaRenewable Energy CorporationBP Plc Spon Adr
StatoilTransocean Ltd ”New CH Domicile”Yara InternationalRegions Financial
NokiaEricssonPA ResourcesDeutsche Bank
TelenorWärtsiläOxigene IncSwedbank
    

Taulukko 6: Vaihdetuimmat ulkomaiset osakkeet kvartaalin aikana. 

Suomalaiset käyvät eniten kauppaa pankkiosakkeilla. Vaihdetuimpien listalla ovat Bank of America, Regions Financial, Deutsche Bank ja Swedbank. Lisäksi BP Plc ADR on päässyt mukaan. Ruotsalaiset ja norjalaiset luottavat toisiinsa. Ruotsalaisten vaihdetuimpien listalla ovat DNB Nor ja Statoil, kun taas norjalaiset tekevät eniten kansainvälisiä kauppoja Volvon, Nordean ja Ericssonin osakkeilla. Tanskalaisten suosikkeja ovat mm. Gazprom, Yara ja Renewable Energy. Ericsson on myös tanskalaisten ja norjalaisten TOP 5 -listalla. 

Vain Nokia ja Wärtsilä kelpasivat pohjoismaisille yksityissijoittajille. Ruotsalaiset kävivät kauppaa Nokialla ja norjalaiset Wärtsilän osakkeella. 

"Suomalaiset osakkeet eivät ole löytäneet tietänsä pohjoismaisille sijoittajille. Nokian ja Wärtsilän lisäksi vaihdetuimpien osakkeiden listalla ei näy Suomi-osakkeita. Kun muiden Pohjoismaiden sijoittajat käyvät kauppaa naapurimaiden osakkeilla, suomalaiset menevät merta edemmäs kalaan ja hyödyntävät näkemystään", kertoo Raumolin.
 

7.    Rahastosäästäminen 

RuotsiNorjaTanskaSuomi
Skagen KontikiSkagen KontikiMermaid Nordic HedgeforeningTempleton Asian Growth Fund
 Skagen GlobalHolberg NorgeJyske Invest Kina

Franklin India
 Brummer Multi StrategySkagen GlobalSydinv BrikOdin Finland
Nordic Absolute Return FundWarrenwicklund NorgeJyske Invest – Indiske AktierFortis L Fund Equity Indonesia
Handelsbanken Astrazeneca AllemansfondSkagen VekstSyd Invest Latinamerika BuaiSkagen Kontiki
    

Taulukko 7: Suosituimmat rahasto-omistukset 30.9.2010.


Ruotsalaisilla on selvästi suurin osuus salkusta rahastoissa. Sekä ruotsalaisten että norjalaisten suosituin rahasto on Skagen-rahastoyhtiön Kontiki-rahasto. Myös Skagen Global on molemmissa maissa parhaiden rahastojen listalla. Suomalaisten suurimmat omistukset ovat Templetonin Asian Growth -rahastossa ja Franklin India -rahastossa. Myös Suomeen sijoittava Odin Finland on listalla. Tanskalaisilla on eniten omistuksia Mermaid Nordic Hedgeföreningissa, Jyske Invest Kina- ja Sydinv BRIK -rahastoissa.

"Suomalaiset ja tanskalaiset hakevat kasvua kehittyviltä markkinoilta, kun taas ruotsalaiset ja norjalaiset luottavat salkunhoitajan kykyyn. Skagen Kontiki erottuu selvästi joukosta ja siihen luotetaan Pohjoismaissa. Uskomme, että BRIC-maiden suosio jatkuu", tiivistää Raumolin. 

Nordnetin toimittama Nordnet in markkinakatsaus, jossa esitetään mielipiteitä, trendejä ja asenteita finanssimarkkinoista, pohjautuu Nordnetin tutkimuksiin ja haastatteluihin. Lisätietoja antaa: Juha Raumolin, Nordnet Suomen edustaja +358 9 681 78 676, +358 50 500 4525.
 

Pohjoismainen säästöbarometri”-selvitys on koostettu Nordnetin tilastojen perusteella. Se sisältää tietoja noin
350 000 asiakkuudesta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

 

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 350,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.