2020-11-11

100 000 osakesäästötilin raja ylittyi Nordnetissä

Suomalaiset ovat avanneet osakesäästötilejä Nordnetissä jo 100 000. Arvokkain osakesäästötili on jo 188 000 euroa ja keskimääräinen osakesäästötili 10 000 euroa. Marraskuun alussa koko Suomessa tilejä oli Euroclear Finlandin mukaan 133 000, josta Nordnetin markkinaosuus osakesäästötileistä on noin 75 %. Osakesäästötilien ja yleisen sijoittamista kohtaan kasvaneen kiinnostuksen johdosta Suomessa ollaan menossa kovaa vauhtia kohti miljoonan yksityisen osakkeenomistajan rajaa.

Suomen Osakesäästäjien ja Suomen Pörssisäätiön lokakuussa teettämän sijoittajabarometrin mukaan osakesäästäminen on lisääntynyt koronapandemian aikana. Euroclear Finlandin mukaan Suomessa on vastikään saavutettu uusi ennätys yksityisten osakkeenomistajien määrässä. Kotimaisia osakkeita suoraan omistavia suomalaisia on lähes 900 000. Osakesäästötilejä on Suomessa noin 133 000.

 • 1990-luvun puolivälin vajaasta puolesta miljoonasta omistajasta kansankapitalismi on kehittynyt tilanteeseen, jossa miljoonan raja voi rikkoutua jopa ensi vuonna. Vauhtia kiihdyttämään saatu osakesäästötili takaa sen, että kansankapitalismi kehittyy nopeammin kuin aiemmin. Tilin tuomat veroedut, säästämisen helpottuminen ja aloittamiseen kannustaminen ovat näkyvästi esillä joka päivä, toteaa Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Arvokkain osakesäästötili jo 188 000 euroa – keskimääräinen osakesäästötili 10 000 euroa

Tyypillisin osakesäästötilin avannut sijoittaja on noin 40-vuotias, jolla on vähintään jonkin verran aiempaa kokemusta sijoittamisesta. Aktiivisten osakesäästötilien nykyhetken arvo on keskimäärin noin 10 000 euroa, josta 68 % on sijoitettu kotimaahan, 14 % ulkomaille ja 18 % varoista on käteisenä.

 • Vaikka valtaosalle sijoittajista 50 000 euron maksimiraja tilille siirrettäville talletuksille on vielä kaukana, ja vasta alle 1 % tileistä on saavuttanut talletusten maksimirajan, toivoisin silti rajan lähivuosina nousevan. Ruotsin ISK-tilissä tai Norjan ASK-tilissä ei ole maksimirajaa talletuksille. Tanskassa vastaavan ASK-tilin maksimirajaa ehdittiin puolentoista vuoden voimassaolon jälkeen jo tuplaamaan, vaikkakin raja on vielä matalampi kuin Suomessa, toteaa Tuppurainen.

Ei ainoastaan kotimaisten osinko-osakkeiden tili

Tammikuussa käyttöönotetun osakesäästötilin osuus on jo merkittävä Nordnetin kaupankäynnissä: 20 % kaikista osakekaupoista tehtiin lokakuussa osakesäästötilillä, vaikka tili on ollut käytössä vasta alle vuoden.

 • Osakesäästötilien suosituimpien osakkeiden listan kärkikaksikkoa, Fortumia ja Sampoa, pidetään yleisesti ennustettavina osingonmaksajina. Sen sijaan sijaluvuilta 3–6 löytyvät Wärtsilä, Finnair, Nokia ja Nordea ovat kohdanneet kurssipudotuksia, jotka mahdollistavat potentiaaliseen käänteeseen sijoittamisen. Huomionarvoisesti osakesäästötileille ei ole Neste pois lukien juurikaan ostettu kaikkien aikojen kurssihuippuihin jo nousseita yhtiöitä. Tästä esimerkkinä Helsingin pörssin tämän hetken arvokkain yhtiö Kone puuttuu kokonaan TOP 10 -listalta. Osakesäästötilin sisältö on siis useimmiten yhdistelmä osinko-osakkeita ja nousupotentiaalin yhtiöitä, analysoi Tuppurainen.
 • Vaikka kotimaiset suuryhtiöt loistavat omistetuimpien listan kärjessä, osakesäästötilikaupoista jopa 30 % tehdään Helsingin pörssin ulkopuolella.  Omistetuimmat kansainväliset yhtiöt ovat jättimäisen syöksylaskun tehnyt Norwegian, isoja tuottoja sijoittajille antaneet Apple ja Tesla, ruotsalainen Smart Eye ja Microsoft. Kaikkiaan ulkomaista osakesäästötilikauppaa kiihdyttävät tässä ajassa erityisesti teknologiasektorin globaaleiksi voittajiksi uskotut yhtiöt sekä koronakriisistä ainakin hetkellisesti kärsineet toimialat, joiden käännemahdollisuuteen sijoitetaan. Osaltaan tämä kuvastaa osakesäästötilejä hyödynnettävän paitsi pitkäjänteisen osakesalkun rakentamiseen myös lyhyen aikajänteen markkinanäkemyksen ottamiseen. Tästä esimerkkinä arvokkaimmaksi noussut osakesäästötili on jo lähes nelinkertaistunut alle vuodessa, Tuppurainen kertoo.

Nordnet Suomen 10 omistetuinta osaketta osakesäästötileillä 6.11.2020 tilien lukumäärän mukaan:

 • Fortum
 • Sampo
 • Wärtsilä
 • Finnair
 • Nokia
 • Nordea
 • Neste
 • UPM
 • Metso Outotec
 • Nokian Renkaat
 • Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

  Lisätietoja antaa:

  Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja

  +358 50 380 3877, suvi.tuppurainen@nordnet.fi