2009-04-29

Aktiefonder allt hetare

Under april månad har trenden med investeringar i aktiefonder bland privatpersoner förstärkts. På topplistan över de tio mest köpta fonderna bland Nordnets kunder återfinns sju stycken aktiefonder och två räntefonder.

Ett nytt inslag på mest köpta-listan är Fidelity European High Yield, en fond som investerar i företagsobligationer, som ligger på tredje plats. Liksom i mars tronar dock Länsförsäkringars penningmarknadsfond överst på listan över mest köpta fonder.

– Trenden på fondsidan har svängt snabbt, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet. Så sent som i februari var aktiefonder förvisade till frysboxen, och våra kunder köpte i princip uteslutande ränte- och hedgefonder. I mars ökade intresset för aktiefonder och för aktiemarknaden generellt. Trenden har ytterligare stärkts i april, och 70% av fonderna på topp tio-listan är aktiebaserade, säger Johan Tidestad.

Topplistan över mest sålda fonder består av sju räntefonder, två hedgefonder och en guldfond. Den mest sålda fonden är en kort räntefond från Danske Invest.

– För andra månaden i rad väljer privatspararna att i stor utsträckning lämna räntefonder. Vi har ingen aktiefond på säljsidan den här månaden, säger Johan Tidestad.

Mest köpta fonder
1. Länsförsäkringar Penningmarknadsfond
2. Skagen Kontiki
3. Fidelity European High Yield
4. Enter Return
5. Erik Penser Hedgefond
6. Swedbank Rysslandsfond
7. Skagen Global
8. Fidelity China Focus
9. Fidelity Global Health Care
10. HQ Rysslandsfond

Mest sålda fonder
1. Danske Invest Sverige Likviditet
2. Simplicity Likviditet
3. SEB Lux Asset Selection
4. Erik Penser Likviditetsfond
5. Folksams Obligationsfond
6. Carnegie Svensk Kort Ränta
7. Erik Penser Likviditetsfond
8. Folksams Penningmarknadsfond
9. Alfred Berg Obligationsfond Plus
10. BlackRock World Gold

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 240 000 depåer under april månad.

Files