2024-04-30

Aktiehandel april: Spararna fiskar rapportförlorare – dumpar Nvidia

Rapportförlorare som Handelsbanken och Telia fiskas i kursrasen av privatspararna i april. Dessutom dumpas nu ångvälten Nvidia.

- Spararna är på tårna och är snabba på köpknappen vid kursfall, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Allra mest nettoköpt under månaden var Handelsbanken.

– Handelsbankens rapport var en stor besvikelse, där kostnaderna stack ut rejält. I rapportraset drog man med sig hela banksektorn, vilket fick spararna att skynda att köpa bankaktier, säger Frida Bratt.

Volvo var också ett populärt köp.

– Volvo kom med en stark rapport som inte visade något kraftigt fall i efterfrågan, och man lyckas behålla marginalerna. Men det var när aktien föll efter Geelys försäljning av sina aktier i lastbilstillverkaren som spararna kastade sig på köpknappen, säger Frida Bratt.

Popularitesvågen för Saab håller i sig.

– När aktien rasade som en följd av en analys från Goldman Sachs passade spararna på att köpa friskt. Även om osäkerhet gällande värderingen finns hos en del analytiker anser privatspararna att Saab är ett case värt att äga på lång sikt, mot bakgrund av den upprustning som sker.

Embracer är den mest nettosålda aktien i april.

– Marknaden mottog beskedet om en uppdelning av Embracer positivt, men manövern kan också ses som ett bevis på att det som gav vd Lars Wingefors en stjärngloria – integration av förvärv för att skapa skalfördelar – nu är över, säger Frida Bratt.

I mars storköptes Nvidia, men i april ser mönstret annorlunda ut.

– Nvidia är en kursvinnande ångvält. Men efter den fenomenala uppgången i aktien ser vi att privatspararna börjar dra öronen åt sig, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i april:

Mest köpta Mest sålda
Handelsbanken Embracer
Investor Atlas Copco
AB Volvo Tele2
SSAB Astrazeneca
SAAB H&M
Nibe ABB
Telia Nvidia
Cibus Nordic Real Estate Commerzbank
Swedbank Beijer Alma
Cloetta Traton

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.