2022-08-31

Aktiehandel augusti: Lundins gröna raket lockar spararna

I augusti är Orrön Energy den uppenbara köpraketen bland spararna, visar statistik från Nordnet.

- Spararna har flockats för att hänga med på det nya Lundin-tåget, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Augusti bjöd på ett betydligt mer osäkert klimat än juli.

– I takt med att marknadsräntorna återigen letade sig uppåt förbyttes sommarhettan snabbt till betydligt kyligare väder på aktiemarknaden, säger Frida Bratt.

Sektorn förnyelsebar energi gjorde avtryck i spararnas val i augusti.

– USA:s president Joe Bidens stödpaket spås ge utbyggnaden av förnyelsebar energi ytterligare en skjuts. Lundinsfärens nya gröna energibolag Orrön Energy har stuckit iväg som en raket på börsen i sommar och spararna har varit snabba på tåget. Antalet ägare av aktien via Nordnets plattform har ökat med hela 50 procent under sommarmånaderna, säger Frida Bratt.

Nibe finns också med i köptoppen.

– Nibe har studsat upp rejält under sommaren, och drar också nytta av den ESG-stämpel bolaget sedan länge har, säger Frida Bratt.

Även förvärvskonglomeratet Storskogen har köpts friskt.

– Aktien har åkt berg- och dalbana i augusti. En förklaring till kurspressen på senare tid kan vara att det avtal som förbinder storägare att inte sälja aktier under en viss period efter noteringen löpte ut under sommaren. Sparare passar på att köpa i nedgången, konstaterar Frida Bratt.

På säljlistan trängs flera teknikaktier, däribland flera amerikanska, så som Netflix, Meta Platforms och Twitter.

– Det finns en oro för att sämre tider kan komma att påverka den för Meta Platforms så viktiga digitala annonsmarknaden, samtidigt som det faktum att hushåll kan tvingas dra ned på utgifter kan slå mot Netflix prenumerationsmodell, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i augusti:

Mest köpta Mest sålda
Investor Ericsson
SBB Saab
Orrön Energy Evolution
Castellum Netflix
Storskogen Meta Platforms
Kinnevik Twitter
Nibe PowerCell
Tele2 Twitter
H&M Sweco
SSAB Trelleborg

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.