2023-08-31

Aktiehandel augusti: Spararna köper i rapportkrascher

Nibe, New Wave och Hexatronic föll handlöst på sina rapporter – och tillhör de mest köpta aktierna i augusti, visar statistik från Nordnet.

- Spararna nyttjade de mycket kraftiga rapportreaktionerna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trenden med starka reaktioner på negativa överraskningar och svala mottaganden för till synes bra rapporter fortsatte in i augusti.

– Ett surt börshumör gjorde att marknaden hade låg toleransnivå med rapporter som visade på bra resultat men sämre utsikter och fallande tillväxt. Nibe, New Wave och Hexatronic handlades ned kraftigt på sina rapporter, något som privatspararna uppenbarligen såg som överdrivna reaktioner, säger Frida Bratt.

Blankarfirman Viceroys attacker på Hexatronic och Hexagon ger spararna inte mycket för.

– Än en gång ser vi att privatspararna går emot Viceroy. I Hexagons fall finns anklagelser om överdriven organisk tillväxt, men spararna ser ett nedtryckt tillväxtcase som man passar på att köpa i nedgången, säger Frida Bratt.

Defensiva telekombolag som Telia och Tele2 storköptes också.

– Det anas en viss nervositet inför börshösten, och då kan telekom kännas som ett säkrare val. Telia-aktien är nedpressad och tyngdes än mer när vd Allison Kirkby meddelade sin sorti – det stora förändringsarbete hon sjösatt anses ännu inte riktigt vara i hamn, säger Frida Bratt.

Mest nettosåld under månaden är Evolution.

– Aktien har haft en fin utveckling i år, tack vare bland annat höga marginaler och stark tillväxt. Senaste månaden har dock även Evolution gått knackigt och spararna väljer att sälja, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i augusti:

Mest köpta Mest sålda
Investor Evolution
Nibe Ericsson
Tele2 Neonode
Telia EQT
New Wave Group Clas Ohlson
Hexatronic Netflix
Hexagon Viaplay
Latour Meta Platforms
Kinnevik Plejd
Intrum Hanza

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.