2023-12-29

Aktiehandel december: Mer köp i Nibe – Novo Nordisk säljs av

Investor, Nibe och Volvo – det är de mest nettoköpta aktierna under december månad, visar ny statistik från Nordnet.

- Nibe är en spararfavorit som gör comeback i börsuppgången och det får spararna att köpa mer, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Stockholmsbörsen ångade på rejält i december, och var en av de bäst presterande börserna under månaden.

– Som alltid köps Investor friskt. Här får investeraren något av ett tvärsnitt av de för Stockholmsbörsen så tongivande sektorerna bank och verkstad, konstaterar Frida Bratt.

Nibe fortsätter att vara en köpfavorit hos spararna.

– Nibe är en gammal spararfavorit som pressats ned kraftigt under året. Det talas om ökad konkurrens i aktien och blankningen i aktien ökar. Men spararna tror på tillväxt även framöver och har storköpt under hela nedgången. Nu fortsätter man shoppa även sedan aktien vänt upp kraftigt i den senaste månadens börsrusning. Samma mönster ser vi i Hexatronic, som också fått en uppstuds, säger Frida Bratt.

Kontraktstillverkaren Note är nykomling i köptoppen.

– Note rasade kraftigt i mitten av december efter att bolaget sänkt sin helårsprognos och flaggat för lägre lönsamhet som en följd av att bolagets kunder nu vill dra ned på sina lager. Kurspressen fick spararna att försöka bottenfiska i aktien, säger Frida Bratt.

På den föga smickrande säljtoppen tronar den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk.

– Novo Nordisk har en helt fenomenal resa bakom sig, som en följd av succéerna med diabetes- och viktnedgångsläkemedlen Ozempic och Wegovy. Nu väntar möjligen en period där andra sektorer än defensiva så som läkemedelssektorn kan gå starkt, och då resonerar spararna som så att det är klokt att ta hem en del av vinsten i Novo Nordisk, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i december:

Mest köpta Mest sålda
Investor Novo Nordisk
Nibe H&M
Volvo Scandic Hotels Group
Hexatronic SAS
Tele2 Clas Ohlson
Note Hexagon
Boliden Permascand Top Holding
SSAB Norwegian Air Shuttle
Astrazeneca Sandvik
Telia Company Spotify

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.