2021-12-30

Aktiehandel december: Storköp i spararfavoriter – investmentbolag klättrar

Evolution, Sinch, Embracer och Tesla. Alla är de tillväxtfavoriter som köptes i hög utsträckning under december.

- Det är dock en ny investmentbolagsfavorit som klättrar allra mest i popularitet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

December har bjudit på en varannandags-börs, med relativt stora svängningar från dag till dag.

– I sista stund bjöd december slutligen på ett tomterally. Överlag är börsförväntningarna lite lägre inför nästa år, på grund av ökad smittspridning, mindre stimulanser från Fed och mer återhållna tillväxtförväntningar i kanske framför allt Kina och USA. Och, inte minst, kvardröjande inflation och komponentbrist, säger Frida Bratt.

Redan i november åkte spararfavoriterna Evolution, Embracer och Sinch på rejäla smällar efter negativa bolagsnyheter. Det fick spararna att storköpa i rasen – en köptrend som fortsatte under december.

– Sedan början av november har antalet ägare av Evolution ökat med 15 procent, och Sinch med över 40 procent, säger Frida Bratt

Investor har varit den mest nettoköpta aktien månad efter månad under året, och behåller sin plats på tronen även i december. Men det är en annan investmentbolagsaktie som klättrar i listan.

– VNV Global har verkligen slagit sig in som en ny investmentbolagsfavorit bland spararna. Det var framför allt i samband med den mediala uppmärksamheten kring de höga premierna i höstas som allt fler fick upp ögonen för VNV Global, som fokuserar på tillväxtbolag och fortfarande handlas till rabatt, säger Frida Bratt.

Även Tesla letar sig i december in på listan över de mest nettoköpta aktierna.

– Tesla-aktien har haft en riktigt tung månad efter en stark uppgång i år, och en viktig förklaring är Elon Musks aktieförsäljningar. Men många sparare tror stenhårt på både bolaget och aktien, och ser därför ett köpläge, säger Frida Bratt.

På säljlistan hittas bolag som Boliden, SSAB och Lundin Energy,

– Råvarurelaterat har gått starkt de senaste månaderna men i och med den osäkerhet som den ökade smittspridningen medför väljer många att sälja av, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i december:

Mest köpta Mest sålda
Investor Boliden
SBB Etrion
Embracer Vitrolife
Evolution SSAB
Sinch Nokia
VNV Global Stora Enso
AB Volvo Lundin Energy
Swedish Match Clas Ohlson
Kinnevik Industrivärden
Tesla Fingerprint Cards

 

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.