2022-02-28

Aktiehandel februari: Spararna storköper SBB

Rysslands invasion av Ukraina sände chockvågor runt om i världen, även på de finansiella marknaderna. I oron köptes Investor och SBB, ett faktum som gäller även för februari månad i stort.

Förtroendet för Ilija Batljan är högt bland privatspararna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Att det nu är krig i Europa sänder chockvågor på de finansiella marknaderna.

– Självklart är de humanitära konsekvenserna av krig alltid de viktigaste. Men vi märker också att många är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna. Torsdagen den 24 februari, när Ryssland militärt angrep Ukraina och börsen rasade, var trafiken till Nordnets sajt den högsta någonsin för en börsöppning. Intresset för att logga in och se hur de egna investeringarna påverkas var extremt stort, säger Frida Bratt.

I raset var SBB och Investor de mest nettoköpta aktierna. Det gäller även om vi tittar på hela februari månads aktiestatistik.

– Spararna tror stenhårt på SBB, och går knappast på blankarfirmans Viceroys linje i de turer som varit kring bolaget. SBB har storköpts under hela kursraset och är faktiskt den allra mest nettoköpta aktien av alla under månaden. Aktien petar till och med ned Investor, som brukar prenumerera på förstaplatsen, säger Frida Bratt.

SSAB klättrar i köptoppen.

– Utdelningsaktier är mer heta igen efter att ha varit lite ute i kylan i pandemin. SSAB har rentav tvåsiffrig direktavkastning, den högsta bland stora bolag på Stockholmsbörsen, säger Frida Bratt.

Under februari handlades det även friskt i SAS.

– Det kraftiga raset i SAS under en enskild handelsdag fick spararna att storköpa. Attraktionen här tror jag dels ligger i att det är ett bolag många känner till, där man tidigare sett att staten kommit till undsättning, dels en aktör man tänker bör hamna i en positiv trend i och med återöppnandet efter pandemin, säger Frida Bratt.

Vad gäller bankerna är spararna splittrade.

– Storbankerna är några av de som har antagits klara inflationsoron bättre än andra, tack vare ett stigande ränteläge samt utdelningar. Men medan Swedbank för första gången på länge nettoköps under en enskild månad ser vi hur Nordea är den mest nettosålda aktien. Man kan samtidigt fundera kring om de förväntade räntehöjningarna från centralbankerna kommer som utlovat nu när kriget väntas slå mot tillväxten, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i februari:

Mest köpta Mest sålda
SBB Meta Platforms
Investor Evolution
Nibe Tesla
Swedbank Nordea
Sinch Volvo
Kinnevik Telia Company
SSAB Astrazeneca
Volvo Cars Kindred
SAS Embracer
H&M Tele2

 

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet