2009-09-01

Aktiehandel i augusti: Bottenfiske under kräftsäsongen

Nordnets kunder har gjort nettoköp i aktier under augusti, och mest köpta bolag var Ericsson och Alliance Oil. Fyra av de fem mest köpta aktierna har uppvisat negativ kursutveckling under månaden.

Omsättningen på Stockholmsbörsen ökade cirka 15 procent jämfört med juli. Kursmässigt blev dock perioden betydligt lugnare än föregående månad – den svenska börsen steg under augusti med 3,5 procent att jämföra med de 11 procent börsen gick upp under juli.

– Vi ser en ökad aktivitet under augusti månad, och till skillnad från i juli har privatspararna nettoköpt aktier, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet. Jag tror att spararna vill haka på den uppåtgående trend vi har haft de senaste månaderna. Fyra av de fem mest köpta aktierna har backat under augusti, och trenden verkar vara att leta aktier som inte har hängt med i uppgången och som potentiellt sett har mer att ge.

I topp på säljlistan finns Lundin Petroleum och Investor. Tre av de fyra storbankerna placerar sig också på säljtoppen under augusti, och SEB är den enda bank som spararna har valt att nettoköpa. Vidare har fastighetsaktier sålts i stor utsträckning.

– Osäkerhet inför utvecklingen inom finans- och fastighetsbranscherna präglar månadens säljaffärer, säger Johan Tidestad. Vi ser också rena vinsthemtagningar, i t.ex. bolag om Eniro som har gått urstarkt under augusti.

Mest köpta aktier
1. Ericsson
2. Alliance Oil
3. SEB
4. AstraZeneca
5. H&M
6. Lundin Mining
7. Electrolux
8. Skanska
9. Sandvik
10. Tele2

Mest sålda aktier
1. Lundin Petroleum
2. Investor
3. Nordea
4. ABB
5. Swedbank (pref)
6. Eniro
7. Castellum
8. JM
9. Fabege
10. Handelsbanken

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 300 000 depåer under augusti månad.

Files