2009-10-30

Aktiehandel i oktober: Stockpicking och optimism

Oktober 2009 blev en intensiv månad på den svenska börsen. Omsättningen totalt ökade jämfört med september, och börsen är upp cirka 4 procent. I fokus har stått rapporter för tredje kvartalet, och de flesta stora bolag har presterat bättre än analytikernas prognoser och överraskat positivt. Mest köpta bolag under månaden är SEB och Nokia, och på köpsidans tio i topp finns också tre verkstadsbolag.

– Köpsidan har en slagsida åt aktier som går bra i högkonjunktur, vilket speglar optimism hos privatspararna. De tre verkstadsbolagen SKF, Sandvik och SSAB är bland de mest köpta aktierna. Likaledes hittar vi de två svenska banker som har mest att vinna på en bättre ekonomi – SEB och Swedbank – bland de populäraste aktierna att investera i under oktober, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Säljsidan domineras av konjunkturneutrala bolag och aktier som har gått bra den senaste tiden. Medelavkastningen under oktober för de tio mest sålda aktierna är 10 procent, att jämföra med köpsidans medelvärde på -2 procent.

– Vi ser att privatspararna säljer stabila och konjunkturokänsliga bolag som H&M, Getinge och AstraZeneca. Det styrker tesen om privatspararnas i grunden positiva syn på aktiemarknaden. Samtidigt finns en tendens till stockpicking – man säljer Ericsson och Tele2 men köper Nokia, säljer Nordea och köper SEB, samt köper NCC men säljer Kungsleden, säger Johan Tidestad.

Mest köpta aktier
1. SEB
2. Nokia
3. SKF
4. Swedbank
5. SSAB
6. NCC
7. Orc Software
8. Husqvarna
9. Investor
10. Sandvik

Mest sålda aktier
1. Ericsson
2. H&M
3. Getinge
4. AstraZeneca
5. Nordea
6. Kungsleden
7. Alliance Oil
8. Lundin Minig
9. Lundin Petroleum
10. Tele2

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 300 000 depåer under oktober månad.

Files