2024-01-31

Aktiehandel januari: Spararna köper högutdelare

Stockholmsbörsen har varit orolig under januari och spararna har under månaden satsat på att köpa högutdelande bolag.

- Spararna väljer återigen stabila utdelningar framför räntekänsligt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Rapportperioden i slutet av januari innebar en paus från börsens makrofokus.

– De flesta tunga börsbolag som rapporterat visar att verksamheterna fortsätter att tugga på bra, åtminstone mot bakgrund av den sämre konjunkturen. Kostnadsminskningar har varit en röd tråd för att hålla uppe marginalerna, säger Frida Bratt.

Boksluten och utdelningsbeskeden sätter utdelningsaktier på kartan.

– Högutdelare som storbankerna, Volvo med flera köptes friskt i januari. Utdelningsaktier hamnar högre upp på agendan när bokslut och utdelningsbesked står i fokus, men sannolikt vill många också göra lite mer stabila val framför räntekänsligt när börsen tar en andhämtningspaus efter rallyt i slutet av 2023.

Både Handelsbanken och Swedbank finns med i köptoppen.

– Storbankerna bjöd på rekordutdelningar. Kanske tunnas räntenettona ut under 2024, men det är inget som sätter avtryck i utdelningsbeskeden för ett urstarkt 2023, säger Frida Bratt.

Några rapportförlorare plockades upp av spararna.  

– Essity föll på en rapport som ansågs som svag med lägre omsättning och resultat, och som resulterade i sänkta rekommendationer för aktien. Men spararna passade på att fiska i nedgången, säger Frida Bratt.

Mest nettosåld i januari är Ericsson, som kom med splittrade signaler i sin rapport.  

– Optimisten tar fasta på bruttomarginalen, att vinsten var högre än väntat och att förlusttyngda segmentet digitala tjänster visade svagt positivt resultat. Pessimisten ser däremot den fallande omsättningen och snålblåsten för affärsområdet Networks i USA. Privatspararna är i just det här fallet pessimisterna och trycker på säljknappen, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i januari:

Mest köpta Mest sålda
Investor Ericsson
Nibe Hexagon
Volvo Scandic Hotels Group
SSAB Clas Ohlson
Volvo Car Plejd
Boliden Byggfakta
Handelsbanken Sinch
Swedbank BICO
Essity Nordic Waterproofing Holding
Intrum Ferronordic

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.