2021-07-30

Aktiehandel juli: Spararna köper rapportförlorande folkaktier

Spararna hos Nordnet passar i juli på att köpa gamla favoriter som drabbades av kurssmällar i samband med rapporterna.

- Man ser kursfallen som klara köplägen – och det är tidigare tillväxtfavoriter som får finansiera köpen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Börsen fortsatte att gå starkt under juli månad, men volatiliteten var periodvis hög.

– Inflationsoron kommer och går. I juli fick den stå tillbaka något för oron för deltavariantens spridning och eventuell inverkan på den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt har vi haft en rapportperiod som tydligt visar hur stretchade värderingarna är; det krävdes att bolagen kraftigt överträffade förväntningarna för att aktien skulle få en positiv marknadsreaktion, säger Frida Bratt.

Det var något som både Volvo och Ericsson fick erfara.

– Ericsson blev en rapportförlorare när investerare tog fasta på förlusterna inom området Digital Services och problemen i Kina, men uppenbarligen såg många privatsparare kursfallet efter rapporten som en överreaktion. Volvo-aktien fick sig också en törn framför allt på grund av en orderingång något under förväntan och produktionsstörningar, men spararna valde att se till positiva faktorer som bibehållen lönsamhet, säger Frida Bratt.

En annan stor folkaktie som nettoköptes i juli är H&M.

– H&M-aktien har gått starkt i år, och då räckte det med en svagare juniförsäljning för att aktien skulle dippa. H&M är en aktie som ägs av väldigt många, men som sällan hamnar på listan över de som köps mest för tillfället, säger Frida Bratt.

På säljsidan återfinns tidigare spararfavoriter inom kategorin tillväxtaktier, så som Hemnet, Sinch och kinesiska XPeng och NIO

– Spararna tycks ta position för att kulmen för en del tillväxtaktier kanske är förbi för denna gång. Det kan man tolka som att man räknar med att det ändå är inflationsoron som kommer styra börshumöret framöver. I fallet med NIO och XPeng har aptiten på kinesiska aktier därtill minskat i takt med att den politiska risken i en investering i Kina blivit allt mer synlig, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i juli:

Mest köpta Mest sålda
Investor Hemnet
Volvo Fortnox
SBB Sinch
Kinnevik Securitas
Ericsson Sobi
Latour International Petroleum Corporation
H&M Klövern
VNV Global XPeng
Ratos NIO
EQT Storytel

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet