2024-05-31

Aktiehandel maj: Investor återtar tronen

Investmentbolagsfavoriterna Investor och Latour återtar mark som spararnas favoriter i maj.

- Nu flockas spararna kring Investor igen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Under några månader har populära Investor fått se sig petad från förstaplatsen över de mest nettoköpta aktierna bland Nordnets svenska kunder.

– Investor återtar platsen som spararnas favoritaktie nummer ett. Under ett antal månader har bland annat rapportperioden och tvära kast i ett antal aktier gjort att andra aktier hamnat mer i centrum hos privatspararna, men nu ökar man på basinnehavet Investor igen. Investor har minst sagt gynnats av det storbolagsfokus som varit på börsen, samtidigt som en högre riskaptit generellt minskat rabatten på onoterat, säger Frida Bratt.

Även ett annat investmentbolag, Latour, köptes friskt av spararna i maj.

– En konsekvens av ökad riskaptit på marknaderna brukar ofta vara krympande rabatter och ökade premier i investmentbolagen. Latour har förvisso alltid handlats till premie, och dessutom stundtals till en högre sådan än den vi ser idag, men det är onekligen så att premien ökat kraftigt till nästan 50 procent på mycket kort tid. Det kan vara bra att för sig själv ställa kontrollfrågan varför man är beredd att betala väldigt mycket mer än summan av det underliggande värdet, säger Frida Bratt.

Nibe var i rampljuset under månaden.

– Spararna har köpt Nibe under hela nedgångsfasen. Nu kom bolaget med en svag rapport, men det fanns signaler som tolkades som att det går att ana ljuset i tunneln ur ett efterfrågeperspektiv. Det stärkte spararna i den alltjämt positiva synen på aktien.

Säljlistan toppas av Swedbank.

– Riksbankens räntesänkning i maj satte press på storbankerna, vars intjäningsförmåga ju har gynnats i det stigande ränteläget. Swedbank var den aktie som föll mest på marknadens tro att de goda tiderna eventuellt kan bli lite mindre goda framöver. Spararna väljer att sälja Swedbank, men däremot fortsätta köpa Handelsbanken, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i maj:  

Mest köpta Mest sålda
Investor Swedbank
Nibe Neobo Fastigheter
Handelsbanken Camurus
SSAB Kitron
SAAB Hemnet
Sinch Stillfront
Cibus Nordic Real Estate Spotify
Volvo Solventum
Latour Vestas Wind Systems
Atlas Copco Medicover

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet