2021-11-30

Aktiehandel november: Bottenfiske i fallande tillväxtfavoriter

Börsen gick starkt under större delen av november, även om ny virusoro tog fart mot slutet av månaden.

- Spararna passade på att bottenfiska under de kraftiga kursrasen i flera tillväxtfavoriter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots inflationsoron tickade Stockholmsbörsen på uppåt under november, även om nya virusvarianten Omikron gjorde marknaden nervös mot slutet av månaden. Flera tillväxtfavoriter hade det motigt under november.

– Bolag som Evolution, Embracer och Sinch åkte på rejäla smällar på negativa bolagsnyheter. Men särskilt Embracer är en favorit många sparare inte släpper så lätt. Förmodligen för att man helt enkelt ser långsiktigt på aktien. I kursfallet passar man på att köpa lite mer, säger Frida Bratt.

Evolution storköptes också av Nordnets svenska sparare under det spektakulära ras som följde efter anklagelser om oegentligheter.

– Privatspararna anser uppenbarligen att raset var en överreaktion. Inte heller tycks man hysa farhågor om ökade regleringar på de marknader Evolution verkar på. Istället såg spararna köpläge och passade på att köpa friskt, säger Frida Bratt.

Spararna fortsätter också att tro på Sinch.

– Många tyckte helt enkelt att fallet på rapporten, som visade på en långsammare organisk tillväxt och kommentarer om prispress, var orimligt stort. Istället såg man ett bra läge att gå in i aktien.

Hon fortsätter:

– Att köpa i kursfall är ett både bekant och populärt mönster hos Nordnets kunder, även om inte alla kursfall per automatik betyder rea, poängterar Frida Bratt.

På säljsidan hittar vi bank och industri.

– Verkstad har gått starkt under en stor del av året, men tappat fart under hösten. Nu får vi istället rapporter om lite mer osäkra makroutsikter samtidigt som det blir allt viktigare för investerare att hålla koll på vilka bolag som kan föra vidare ökade kostnader för till exempel råvaror och frakt ut till kund, och vilka som har svårare att göra det, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i november:

Mest köpta Mest sålda
Sinch Hemnet
Investor SKF
SBB Nordea
Evolution Essity
Swedish Match Swedbank
Embracer Boliden
Nibe Telia Company
Hexatronic Coinbase
Industrivärden Epiroc
Sandvik Atlas Copco

 

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.