2023-10-31

Aktiehandel oktober: Spararna köper Volvo och Evolution – säljer EQT

I den dystra börsmånaden oktober gjorde Q3-rapporterna avtryck i spararnas aktieval.

- Spararna plockar upp rapportförlorare, men gör det selektivt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Siffrorna lyste ilsket rött på Stockholmsbörsen i oktober, en månad som också präglades av rapporterna för tredje kvartalet.

– Spararna plockar gärna upp aktier som pressas på rapportdagen, men inte vilka som helst. Man vill hos dessa helst se egenskaper som stabilitet och lönsamhet, säger Frida Bratt.

Volvo klättrar upp till en tredjeplats på listan över mest nettoköpta aktier i oktober.

– Marknaden fokuserade på att lägre orderingång väntas för Volvo framöver, snarare än resultatet i sig i tredje kvartalet. Spararnas fokus är däremot på marginalresan och direktavkastningen, och väljer att trycka på köpknappen, konstaterar Frida Bratt.

Evolution slog sig också in i köptoppen, efter att bolaget rasat på rapportdagen.

– Marknaden rynkade på näsan åt rapportens svagare punkter, men spararna ser fortfarande bland annat hög marginal och starkt kassaflöde i sin gamla spararfavorit Evolution, säger Frida Bratt.

Novo Nordisk är för första gången med i köptoppen en enskild månad hos svenska sparare.  

– Novo Nordisk är nu nära att gå om Nordea som den allra mest ägda aktien på hela Nordnets plattform, säger Frida Bratt.

SAS är, föga förvånande, den mest nettosålda aktien under månaden efter affärsuppgörelsen med de nya ägarna som innebär att aktierna blir värdelösa. Nettosåld är även EQT.

– Bolagets Q3-rapport visade på lägre förvaltat kapital än väntat och aktien föll på uttalanden från ledningen om att kapitalanskaffning nu tar längre tid, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i oktober:

Mest köpta Mest sålda
Investor SAS
Nibe EQT
Volvo Clas Ohlson
Handelsbanken Enquest
Tele2 Meta Platforms
Latour BioArctic
Evolution Nordic Waterproofing Holding
Cibus Nordic Real Estate Spotify
SSAB Trelleborg
Boliden Tobii Dynavox

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.