2023-09-29

Aktiehandel september: Spararna satsar på stabilitet och utdelningar

I september präglades spararnas aktieval av jakt på stabilitet och chans till hög direktavkastning.

- Det är lite av p/e-talets comeback, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I september placerade sig en ny favorit i köptoppen – värmepumpstillverkaren Nibe.

– Nibe är en gammal spararfavorit som har en sur kursresa bakom sig. De senaste kvartalsrapporterna har varit svaga och det finns frågetecken kring marknadsutvecklingen och konkurrenssituationen. Nibe har tidigare alltid omtalats som en dyr aktie, och nu gör kurspressen att spararna ser rea-skyltar, konstaterar Frida Bratt.

I september domineras spararnas aktieval i hög utsträckning av stora stabila bolag med hög direktavkastning.

– Vi ser definitivt en trend bort från tillväxt och mot mer stabilitet och lönsamhet här och nu. Man vill gärna se hög direktavkastning, och köper exempelvis Tele2 och Handelsbanken. Den senare har dessutom pressats av oro för exponeringen mot fastighetssektorn, och då ser spararna köpläge, säger Frida Bratt.

Även Boliden och SSAB återfinns på köplistan.

– Boliden har haft ett tufft år kursmässigt, och åkte på en rejäl smäll i samband med rapporten för andra kvartalet även om september sett ljusare ut. I SSAB:s fall hoppas spararna på fortsatt hög utdelning, säger Frida Bratt.

Toppar säljlistan gör Clas Ohlson.

– Clas Ohlson gick urstarkt under sommaren till följd av starka försäljningssiffror, och fortsatte upp i september efter att bolaget kommit med en stark rapport. Totalt är aktien upp över 60 procent i år och det är en vinst spararna vill ta hem, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i september:

Mest köpta Mest sålda
Nibe Clas Ohlson
Investor Embracer
Handelsbanken Orrön Energy
New Wave Group Sobi
Boliden Thule Group
Tele2 EQT
Latour Enquest
SSAB Stillfront
Intrum Addvise Group
Volvo Spotify

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.