2020-12-28

Aktier 2020: Spararna fiskade coronaförlorare

Spararna storköpte pandemiförlorarna SAS och Norwegian under 2020 , medan 2019 års favoriter banker fick lämna aktieportföljerna.

- Coronaåret 2020 var året då börsen hamnade på var mans läppar. Aktiviteten var enorm – och störst köpfest var det bland bottenfiskarna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

År 2020 lär gå till historien som ett av de märkligare börsåren. Ett kraftigt ras under ett nattsvart mars följdes av en lång och stabil uppgång, samtidigt som osäkerheten kring den ekonomiska återhämtningen hela tiden kvarstod.

–   Ju dystrare den realekonomiska verkligheten såg ut, desto mer framåtblickande blev aktiemarknaden. Samtidigt kunde vi se en rent häpnadsväckande stor ökning av intresset för börsen i de svenska stugorna. Pandemin och dess ekonomiska konsekvenser gjorde att fler fick upp ögonen för sin privatekonomi och sitt sparande, säger Frida Bratt.

Året karaktäriseras av en enorm aktivitet med handelsrekord under flera dagar bland Nordnets kunder.

–   Två sektorer stack under året ut som solklara köpfavoriter. Dels flygbolagen Norwegian och SAS, två bolag med ekonomiska utmaningar i en redan utsatt sektor präglad av stenhård konkurrens och prispress. Corona kom som ett hårt slag mot bolag som redan låg nere på marken. Norwegians aktiekurs är totalt utbombad, men avger dödsryckningar i takt med att bolaget kämpar för att undvika konkurs, säger Frida Bratt.

Den andra tydliga köptrenden är pandemivinnare, som får sägas tillhöra kategorin ”hemmasittarbolag”.

–   Gaming var hett redan innan pandemin, med en egen strukturell tillväxt i en konjunkturokänslig bransch. Men under 2020 exploderade köpen, dels i Evolution Gaming men också i spelutvecklaren Embracer. Två köpfavoriter månad efter månad under 2020, säger Frida Bratt.

Säljlistan toppas av 2019 års absolut mest köpta aktie – Swedbank.

–   Bankerna har som sektor haft ett tufft år, och har inte hängt med lika bra i återhämtningen som exempelvis industribolagen. Detta på grund av oro för skenande kreditförluster, men också ökad konkurrens, uteblivna utdelningar och fortsatt lågt ränteläge. Dessutom kom i mitten av december medieuppgifter som mer konkret visade på att Swedbank och SEB utreds av amerikanska myndigheter, och det gav sparare farhågor om att det värsta i penningtvättsfrågan ännu inte är över, säger Frida Bratt.  

Investor fortsätter att vara ett stabilt och populärt köp, så även under 2020.

–   Många har investmentbolagen som bas i portföljen, och Investor ger riskspridning, god historik, låg förvaltningskostnad – och detta till en rabatt gentemot underliggande innehav. Något som faktiskt blev lite mer ovanligt ett år som 2020 då riskaptiten stod på topp, och rabatterna minskade samtidigt som premierna ökade i investmentbolagen. Vi kan se att spararna valde att sälja av och hämta hem vinsten i Latour, ett bolag med skyhög premie, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktier bland Nordnets kunder 2020:

Mest köpta Mest sålda
Investor Swedbank
Norwegian Latour
SAS Sinch
Astrazeneca Intrum
Embracer Nibe
Evolution Gaming SCA
Castellum PowerCell
Telia Company Ericsson
Scandic Hotels Nokia
Axfood ABB

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.