2024-04-29

April: Tillväxtmarknader lockar igen – viss technervositet

Globalfonder och USA-fonder fortsätter att köpas i april – och så är återigen även fallet med tillväxtmarknadsfonder.

- Fondspararna var på shoppinghumör och köpte tillväxtmarknader och globalfonder i april, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots att det starka börshumöret från första kvartalet inte riktigt höll samma styrka in i april var spararna på köphumör under månaden.

– Förväntningarna på räntesänkningar från Fed har fallit kraftigt, och det skapar oro på marknaden. Samtidigt har vi geopolitiska konflikter som ökar riskerna, säger Frida Bratt.

Global- och USA-fonder fortsätter att stå högt i kurs hos fondspararna.

– Dollarstyrkan, en effekt av att Fed inte väntas sänka räntan så tidigt eller så mycket som man tidigare trott, har gett en anmärkningsvärd boost för svenskarnas sparande i global- och USA-fonder. Mer än halva avkastningen i de här fonderna i år är en effekt av kronans försvagning mot dollarn. Det får spararna att köpa mer dollarexponering i april, säger Frida Bratt.

Lite mer försiktig tycks man dock vara med rena techfonder.

– De stora techjättarna har gått fantastiskt bra, men just nu finns en liten osäkerhet om alla jättar verkligen kan leverera på den AI-hajp man ridit på. Det gör spararna något försiktiga, och en del av dem väljer att ta hem vinsten. Man nöjer sig i högre utsträckning framöver med den förhållandevis stora techexponering man ändå får i global- och USA-fonder, säger Frida Bratt.

 Även tillväxtmarknadsfonder köps igen.  

– Tillväxtmarknadsfonder har varit ute i kylan ett tag, framför allt på grund av osäkerheten kring kinesisk ekonomi och näringsliv. Samtidigt har Indien gått urstarkt, och det noteras av fondspararna, säger Frida Bratt.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i april:

Mest köpta Mest sålda
Nordnet Sverige Index Investerum Strategic Value
Länsförsäkringar Global Index Franklin Technology
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Protean Select
Nordnet Teknologi Index Thematica – Future Mobility
Nordnet Global Index Brummer Multi-Strategy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Index Aktiv Påverkan
Spiltan Globalfond Investmentbolag Swedbank Humanfond
Nordnet USA Index Simplicity Fastigheter
Swedbank Robur Technology Franklin Biotechnology
Öhman Emerging Markets Alcur Grow

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.