2013-06-12

Bare 1/3 av feriepengene går til ferie!

I dag får alle ansatte i offentlig sektor feriepenger. Den ekstra store junilønningen er kjærkommen for det meste av det yrkesaktive Norge. Det er imidlertid ikke ferie mest av pengene brukes til, viser statistikk fra Nordnet.


Undersøkelsen Nordnet har gjort viser at kun 1 av 3 nordmenn bruker feriepengene på ferie. Hele 66 prosent av befolkningen bruker feriepengene til andre ting, hvorav 18 prosent lar feriepengene gå inn i det vanlige forbruket, 17 prosent sparer pengene, mens 12 prosent nedbetaler gjeld og 9 prosent bruker pengene til oppussing.

 Det er overraskende at så lite av feriepengene faktisk brukes til ferie, men man får riktignok kun feriepenger i juni og deler av denne lønna må som i alle andre måneder gå til betjening av lån og daglige utgifter.

De unge mellom 18 til 22 år overrasker positivt.

 Nesten 37 prosent av de unge, velger å spare pengene. Denne gruppen er ofte under studier og bruker sommeren til å jobbe seg opp kapital for å ha å tære på resten av året. Mange unge er nok mer fornuftige og reflekterte enn samfunnet for øvrig gir dem kreditt for.

1 av 3 nordmenn er nøysomme med feriebudsjettet og bruker 5000 kroner per person i husholdningen. I en familie på fire, vil det dermed gå med 20 000 kr på ferie. 2 av 10 svarer at de vil bruke 10 000 kroner, mens 15 prosent ikke vil bruke noe på ferie i år.

 At hele 7 av 10 nordmenn vil bruke fra 10 000 kroner og nedover på ferie i sommer kan ikke være godt nytt for turoperatørene. Imidlertid kan det være at mange tenker på reise og overnatting som utgiften og ikke tar med det man faktisk forbruker på mat og opplevelser underveis på reisen. Det er hvert år mange som får seg en overraskelse når kontoen sjekkes etter ferien.

Nordmenn unngår å betale for ferien ved å ta opp lån eller bruke kredittkort. Hele 6 av 10 betaler med lønn eller feriepenger, mens 17 prosent har spart penger til ferien.

 Veien til luksusfellen er ikke lang om man ferierer med lånte penger og befolkningen er heldigvis generelt fornuftige på det punktet. Ferie er godt for å slappe av og lade batteriene. Jeg tror ikke man slapper like godt av om man vet at hver euro man bruker øker gjeldsbyrden.

 Flere kunne med hell spart til ferie. Ferie er et konkret og motiverende sparemål og man har ofte 1 til 2 års perspektiv, ergo er det viktig at man sparer med lav risiko på høyrentekonto eller pengemarkedsfond. Ved å spare litt ekstra, kan man også nyte litt ekstra.

For mer informasjon, kontakt:
Sissel Olsvik Vammervold, Spareøkonom
+ 47 907 82 282
sissel.olsvik.vammervold@nordnet.no

Nordnet is a Nordic online bank with about 463,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. We provide services that simplifies savings and loans. With a modern and smart approach, we focus on active savers. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Files