2009-04-17

Boom i børsnoterte fond

Privatpersoner kjøper mer og mer børsnoterte indeksfond, eller såkalt ETF’er (Exchange Traded Funds), viser statistikk fra Nordnet Bank.

De børsnoterte spekulantfondene, Bull og Bear, har vært enormt populære blant privatpersoner helt siden de ble lansert. Bull og Bear fondene har figurert på lister over de mest populære investeringsobjektene for privatpersoner lenge.

Dette er typiske tradingprodukter som oftest benyttes av de mer kortsiktige investorene, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Norge.

I følge tall fra Nordnet er også mer langsiktig sparing i børsnoterte indeksfond i sterk fremmarsj. Antall handler i DnBNor og Handelsbankens børsnoterte indeksfond som speiler utviklingen i OBX-indeksen, DnBNor OBX og Xact OBX, har økt kraftig det siste året.

I første kvartal i fjor hadde vi drøyt 100 handler og en omsetning på ca 370.000 kroner i disse børsnoterte indeksfondene. I første kvartal i år har dette økt til ca 500 handler og en omsetning på rundt 5 millioner kroner. Dette tilsvarer en økning i antall handler på nesten 400% og en økning i omsatt volum på over 1200%, forteller Anders Skar.

Et børsnotert fond er et passivt forvaltet fond der formålet er å kopiere avkastningen til den indeksen fondet følger. Den eneste praktiske forskjellen fra et vanlig aksjefond er at børsnoterte fond må kjøpes på børsen – på samme måte som du kjøper en aksje gjennom en aksjemegler.

Det er enkelt og raskt å kjøpe og selge fondene, du handler til kjent kurs, og i tillegg er avgiftene ofte veldig mye lavere sammenlignet med tradisjonelle fond. Vi vil nok se en enda større interesse rundt slike produkter i fremtiden ettersom de blir mer kjent, og folk får mer kunnskap om produktene og hvordan de handles, avslutter Skar.

Files