2019-02-27

Börsrallyt gjuter mod i fondspararna

Rallyt på börsen fortsatte in i februari, vilket fick spararna att satsa på globalfonder och ny teknik. Ut åkte under månaden fonder med lägre risk.

-   Spararna vågar satsa igen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Börsen har fortsatt rusa in i februari. På två månader är Stockholmsbörsen nu upp med nästan 13 procent. Detta trots att ett av våra största bolag, Swedbank, har rasat som en sten efter avslöjandena om misstänkt penningtvätt i SVT:s Uppdrag Granskning.  

Men osäkerheten kring bankerna i allmänhet och Swedbank i synnerhet rådde inte på börsoptimismen. Främst är det signaler om framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina samt mjukare penningpolitik från den amerikanska centralbanken som bidragit till uppgången.  

Spararna fortsatte under februari att köpa globalfonder, men också tillväxtmarknadsfonder. 

–   En mjukare räntepolitik från Federal Reserve gör att situationen för många tillväxtmarknadsländer, som har stora skulder i dollar, lättar något, förklarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  

Dessutom letar sig en nystartad fond, Core Ny Teknik, direkt in på topplistan över månadens mest köpta fonder.  

–   ­Swedbank Robur Ny Teknik har länge varit en populär fond bland spararna, och när förvaltarna valde att starta eget under namnet Core Ny Teknik följer spararna i hög utsträckning med, konstaterar Frida Bratt.  

Börsoptimismen syns också i de fonder som Nordnets kunder valde att sälja i februari. Flera räntefonder och blandfonder hamnar högt upp på säljlistan.  

–   Det är bara att säga grattis till de som lyckades gå in på aktiemarknaden i början av året. Å andra sidan ska man ha i bakhuvudet att ingenting egentligen har ändrats på makronivå, där ser det fortsatt grumligt ut. Dessutom är nu i stort sett hela dippen i slutet av förra året inhämtad, påpekar Frida Bratt.  ¨

De mest handlade fonderna i februari hos Nordnets kunder i Sverige: 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag God Fond Sverige och Världen 
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index  Skagen Global   
Robur Access Asien Öhman Realräntefond
Core Ny Teknik Carnegie Strategifond
Spiltan Räntefond Sverige Öhman Sverige Hållbar
Länsförsäkringar Global Index Proaktiv 75
SPP Aktiefond Global Öhman Kort Ränta
DNB Global Indeks Catella Hedgefond
SPP Aktiefond USA Lannebo Europa Småbolag
Spiltan Globalfond Investmentbolag Parvest Japan Yen Bond


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.