2012-01-16

Bygg din egen børsrobot

For 15 år siden var daytrading det nye, i dag er det robothandel. Nå kan du skaffe deg din egen børsrobot.


Robothandel, eller algoritmehandel, er et fenomen vi har sett mer og mer de siste årene. Andelen robothandler på Oslo Børs har gått fra null til nærmere 30 prosent på noen få år. Hittil har robothandel vært noe de store investeringsbankene eller spesialiserte utenlandske fond har vært alene om, noe meglerstatistikken på Oslo Børs tydelig gjenspeiler. I 2011 var den utenlandske investeringsbanken Merrill Lynch størst på Oslo Børs målt i antall transaksjoner med 9,2 prosent. Credit Suisse var tredje størst med en markedsandel på 6,4 prosent, og det rendyrkede algofirmaet Citadel ble til slutt ble det niende største meglerhuset på børsen i 2011 med en markedsandel på 3,6 prosent av transaksjonene.

Men barrierene og teknologien blir stadig mer tilgjengelig og nå kan privatpersoner for første gang bygge sine egne børsroboter og koble disse opp mot Nordnets plattform for handel.

– Nordnet har ingen planer om å la de private investorene stå igjen på perrongen når algofirmaene blir raskere og raskere, og stadig tar en større del av kaka. Nå lanserer vi Norges første algoritmeprogram hvor privatpersoner kan handle på samme måte som de store fiskene i London, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank.

Med det nye programmet trenger ikke kundene sitte foran datamaskinen for å handle. I stedet kan man programmere regler, eller algoritmer, som automatisk kjøper og selger aksjer i løpet av handelsdagen.

– Du velger selv hvor komplisert du ønsker å gjøre dette. I programmet kan du benytte alt fra enkle kvantitative strategier som ”kjøp når prisen er under 20-minutters glidende gjennomsnitt” til å programmere dine egne kompliserte børsroboter som overvåker markedet og handler på definerte hendelser og signaler, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank.

Nordnet har lenge vært skeptiske til den enorme utbredelsen robothandel har fått, og mener fortsatt det finnes grunnen til å være bekymret.

– Alogritmer har kommet for å bli. Men det finnes mange forskjellige algoritmer – det vi først og fremst har vært skeptisk til er den høyfrekvente handelen med flere tusen ordrer og handler i sekundet. Mye av denne høyfrekvente handelen minner om manipulasjon, og i tillegg har verken børser eller myndigheter kunnskap eller kapasitet til å følge med på utviklingen og overvåke denne handelen. Et annet område vi har vært skeptiske til er den konsekvente fordelen de store og institusjonelle har fått mot små vanlige sparere som deg og meg de siste årene. For eksempel får de store investeringsbankene plassere sine datamaskiner ved siden av eller inne i børsenes handelssystemer, og når aksjemarkedet er tuftet på at alle investorer skal få den samme informasjonen samtidig minner ikke dette veldig mye om fair play, sier Anders Skar

Nordnet etterlyser en uavhengig granskning for å utrede fenomenet algoritmehandel og spesielt høyfrekvent handel.

– Uten en detaljert undersøkelse av området er det vanskelig å si om robothandelen har ført til en avansert form for manipulasjon, og om deres aktivitet er skadelig for markedet. Det er viktig at en slik undersøkelse gjennomføres av en helt uavhengig instans, for eksempel Finanstilsynet, sier Anders Skar.

Til tross for dette ser ikke Nordnet-sjefen det som problematisk at de nå tilbyr algoritmehandel til privatpersoner også.

– Vi ser ikke noen problemer med å tilby privatpersoner algoritmer og mulighet til å bygge sine egne børsroboter. Med Nordnet AutoTrader gir vi privatpersoner muligheten til å automatisere sin egen handelsstrategi – slik at du slipper å sitte foran datamaskinen å overvåke markedet og taste ordrer. Vi gir bare vanlige private investorer noen av de samme mulighetene som profesjonelle investorer, avslutter Anders Skar.


Om Nordnet AutoTrader:

Nordnet AutoTrader er et program for teknisk aksjeanalyse og automatisk handel. I programmet kan du velge mellom ferdige handelsstrategier eller skrive dine egne algoritmer som overvåker markedet og handler automatisk for deg. Prisen for programmet er 995 kroner inklusive moms per kvartal. Nordnet AutoTrader er utviklet og driftes av det svenske selskapet Autostock.

Kilde: Nordnet | For ytterligere informasjon, kontakt Anders Skar, Nordnet Norge, 47 959 222 77, anders.skar@nordnet.no.

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 405,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark and Finland. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk and www.nordnet.fi.

Files