2020-02-28

Defensiva köp i börsfrossan

Februari bjöd på exceptionellt stor aktivitet bland Nordnets kunder. Till det bidrog såväl Tesla-hajp som rapportperiod och coronafrossa.

-   Spararna valde att köpa in sig i defensiva bolag i oron, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Sitt still i båten” var knappast ett ledord för Nordnets kunder under februari månad. Istället präglades handeln av mycket stor aktivitet, dels under rapportperioden, dels i samband med att coronafrossan skakade börsen med start den 24 februari.

–   Spararna prioriterade att köpa in sig i defensiva aktier under månaden. Både Axfood och Ica föll efter sina kvartalsrapporter, på grund av höga förväntningar och höga värderingar. Axfood slår sig in på en tredjeplats över månadens mest nettoköpta aktier, säger Frida Bratt.

Det möbleras om rejält i både köp- och säljtoppen i februari, jämfört med de senaste månaderna. Bankerna faller exempelvis helt ur köptoppen, inte ens förra årets i särklass mest nettoköpta aktie Swedbank håller sig kvar.

–   Det är definitivt ett trendbrott, där bankköpen bland spararna avtar. Delvis kan det handla om vinsthemtagning efter viss uppgång i sektorn, där rapporterna bland annat visade på ökad kostnadskontroll, säger Frida Bratt.

Högt upp på säljlistan hamnar Ericsson, som handlades ned rejält i oron trots att bolagsledningen sagt att man inte ser några omedelbara effekter från coronaviruset. Även H&M säljs av.

–   Kina är H&M:s femte största marknad. Oron är stor för hur stora störningarna i H&M, men framför allt också i våra stora svenska verkstadsbolag, verkligen blir. Risken är att vi får se vinstvarningar på löpande band framöver, säger Frida Bratt.

 

Mest köpta Mest sålda
Investor Millicom
Latour Ericsson
Axfood Hoist
Resurs Holding Fingerprint Cards
Ica Gruppen H&M
Boliden SSAB
Peab Tomra
Industrivärden NCC
Securitas Net Ent
Volvo Clas Ohlson


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.