2018-12-04

Fondskundene er tilbake på kjøper’n

Etter et kraftig nedsalg i den røde oktobermåneden, er Nordnets fondskunder tilbake på kjøper’n i november. – Dette tyder på at fondskundene våre ikke tror vi står foran en langvarig nedtur på verdens børser, uttaler Nordnets spareøkonom.

– Børshøsten har vært negativ, men Nordnets fondskunder er ikke «langskremt», sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han viser til at mens kundene nettosolgte aksjefond for 95 millioner i oktober, så nettokjøpte de aksjefond for nesten like mye – 83 millioner – i november.

Nordnets privatkunder nettotegnet fond for 106 millioner kroner i november. Aksjefond ble kjøpt for 83 millioner, rentefond for 17 millioner og kombinasjonsfond for 10 millioner.
På Oslo Børs fortsatte nedgangen i november, med et fall på 2-3 prosent, mye på grunn av fallende oljepris. Verdensindeksen steg med rundt 1 prosent (målt i dollar), med USA som den sterkeste børsregionen.

– Tross det relativt kraftige fallet på Oslo Børs de to siste månedene, er vår hjemlige børs en av ganske få børser i verden som ligger på plussiden hittil i år, med en oppgang på rundt 6 prosent ved inngangen til desember. Verdensindeksen er ned rundt 3 prosent siden årsskiftet, og Europa er ned ca 10 prosent, kommenterer Sættem.

Økt interesse for rentefond

4 av 10 fond på listen over de mest kjøpte fondene i november er rentefond.

– Det er ikke overraskende at rentefond har økt i popularitet. I høst har fondskunder igjen fått kjenne på risikoen i aksjemarkedet – en risiko en del kunder synes å ha glemt etter den unormalt stabile børsoppgangen de siste årene. I turbulente tider strømmer normalt en del kapital fra aksjefond til rentefond, avslutter spareøkonomen.

Topp 10 nettokjøpte fond i november:
Nordnet Superfondet Norge
KLP FRN
Fondsfinans Kreditt
Landkreditt Høyrente
Alfred Berg Nordic Gambak
DNB Teknologi
KLP AksjeGlobal Indeks
DNB Global Indeks
DNB Health Care
Landkreditt Extra

Topp 10 nettosolgte fond i november:
Delphi Nordic
Holberg Kreditt
Handelsbanken Nordiske SMB
FORTE Norge
Pareto Investment Fund
FORTE Obligasjon
Arctic Nordic Equities
FORTE Kreditt
SKAGEN Kon-Tiki
Nordea 1 – Nordic Equity Small Cp

Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en bank for investeringer i aksjer og fond som er tilstede i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Tanken bak Nordnet er å la kundene selv ta kontroll over pengene og investeringene sine, og målet er å bli førstevalget for sparing og investering i Norden. Besøk oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.no, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.