2023-06-29

Fondspararna hakade på AI-rallyt i juni

Spararna fortsatte att nettoköpa aktiefonder i juni. Ett populärt köp var fonder med exponering mot amerikansk tech.

- AI-hajpen har fått de stora techjättarna att rusa, och spararna har hakat på, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Artificiell intelligens, AI, har varit ordet på investerares läppar det senaste halvåret. 

– Hajpen kring AI har varit ett draglok för de amerikanska techjättarna, som stigit kraftigt det senaste halvåret. Nvidias rapport för det första kvartalet, som krossade förväntningarna, tog investerare som ett kvitto på att tekniken faktiskt är ”på riktigt”. Fondspararna valde att åka med på tåget och köpte amerikansk tech i juni. Fonder med fokus på nordiska teknikbolag nettosåldes däremot, säger Frida Bratt.

Både teknikfonder och globalfonder storköptes.

– Spararna köper i hög utsträckning index när de köper globalfonder, vilket betyder en hög andel USA och därmed en hög andel amerikanska techjättar. Den rekordsvaga kronan hjälper till att boosta globalfonderna, vilket kan vara något att glädjas åt för semesterfirare som får mindre för kronan på utlandssemestern i sommar, säger Frida Bratt.

Även tillväxtmarknadsfonder nettoköps.

– Återöppnandet av Kina har inte blivit den boom för den globala tillväxten som marknaden hoppats på. Men tillväxtmarknadsfonder står ändå stadigt som en byggsten i fondspararnas portföljer, säger Frida Bratt.

På säljlistan finns räntefonder.

– Såväl korträntefonder som företagsobligationsfonder nettosåldes i juni. De senare har spararna gjort sig av med successivt under en längre tid. När Sverige går in i lågkonjunktur finns en viss oro för ökade konkurser samtidigt som oron på fastighetsmarknaden spelar in, säger Frida Bratt.  

Mest handlade fonderna hos Nordnet i juni:

Mest köpta Mest sålda
Nordnet Indexfond Sverige ESG IKC Avkastningsfond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag SEB Korträntefond
Länsförsäkringar Global Index Enter Cross Credit
Nordnet Indexfond Teknologi Carnegie Corporate Bond
Nordnet Indexfond Global ESG Spiltan Högräntefond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Handelsbanken Hållbar Energi
Öhman Emerging Markets BGF World Energy
Spiltan Globalfond Investmentbolag Swedbank Robur Access Sverige
Öhman Global SEB Likviditetsfond
Swedbank Robur Technology TIN Ny Teknik

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.