2010-07-29

Fondspararna i juli: Svenska aktiefonder och säkra hamnar

Under juli 2010 har en stor del av fondspararna tagit semester, och omsättningen under månaden har minskat jämfört med juni. Det är dock fortsatt fler sparare som köper än säljer, och i toppen återfinns fonder med inriktning mot svenska aktier. Det visar statistik från Nordnet avseende fondaffärer under juli.

– Alla de lite mer exotiska marknader vi tidigare har sett på köptoppen – som till exempel Thailand, Indonesien och Australien – är bortrensade till förmån för svenska breda aktiefonder. Förmodligen är det de starka svenska bolagsrapporterna vi har sett under juli som har slagit igenom i fondspararnas val av placeringar, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Den svenska börsen har hittills under månaden stigit med nästan 5 procent, och fokus har riktats mot börsbolagens halvårsrapporter. Utöver de tre Sverigefonderna i topp finns dock hela sex stycken räntefonder på köpsidan. Säljsidan domineras helt av aktiefonder, med varierande inriktning. Två fonder från förvaltaren Skagen återfinns på säljsidans tio i topp-lista, vilket kan vara en reaktion på att en av bolagets mest erkända förvaltare har slutat.

– Börsen som helhet har presterat väl i månaden, och för de sparare som satsat på svenska aktiefonder har det blivit ett bra tillskott i semesterkassan. Samtidigt ser vi att många sparare parkerar sina pengar i korta räntefonder, och säljer utländska aktiefonder. Anledningen till det tror jag är att man under sommaren inte bevakar sina placeringar så aktivt och därför väljer en säker hamn, eller att man trots de starka rapporterna är orolig för den makroekonomiska utvecklingen, säger Johan Tidestad.

Mest köpta fonder

Lannebo Sverige

Enter Sverige

Öhman Etisk Index Sverige

Lannebo Likviditet

Brummer Multi-Strategy 2XL

Simplicity Likviditet

Swedbank Robur Svensk Likviditetsfond

Spiltan Räntefond Sverige

Länsförsäkringar Penningmarknadsfond

Cicero Avkastningsfond

Mest sålda fonder

Fidelity Global Health Care

Skagen Kon-Tiki

Blackrock US Flexible Equity

Skagen Global

Gartmore Japanese Fund

SGAM Equities Gold Mines

Holberg Norge

Salus Alpha Managed Futures

Odin Maritim

Cicero Fokus

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 310.000 konton under juli månad.

För ytterligare kommentarer kontakta:
Johan Tidestad, Sverigechef Nordnet, 0708-875 775
johan.tidestad@nordnet.se

Nordnet provides services that simplify savings, investments and loans to private investors in the Nordic region. We focus on active savings with a modern and smart approach. The holding company, Nordnet AB (plc), is listed on NASDAQ OMX Stockholm. Nordnet is the leading broker in the Nordic region with about 310,000 accounts in Sweden, Norway, Denmark, Finland, Germany and Luxembourg. Visit us at www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk, www.nordnet.fi, www.nordnet.de and www.nordnet.lu.

Files