2020-07-30

Fondspararna satsade friskt på aktiefonder i juli

Juli månad bjöd på en snabb börsrekyl uppåt, och fondspararna fortsatte att satsa på aktierelaterade fonder. Detta trots den ökade oron mot slutet av månaden till följd av bland annat ökade spänningar mellan USA och Kina.

-   Aktiefonder har varit heta under månaden, med undantag för fastighetsfonder som är lika kalla som julivädret, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Antalet sparare som äger aktiefonder på Nordnets plattform ökade under juli, medan antalet sparare som äger räntefonder minskade.

–   Det kan man tolka som att fondspararna generellt sett skriver under på aktiemarknadens förväntningar om en snabb återhämtning. Och den uppfattningen backades ju också upp av de verkstadsrapporter som kom in under månaden, som överlag inte var så usla som befarat, säger Frida Bratt.

Särskilt för den svenska och nordiska techsektorn fortsätter optimismen att råda bland fondspararna.

–   Vi ser faktiskt ett ännu större intresse för teknikfonder med exponering mot exempelvis nordiska gamingbolag i juli, de är fortfarande stekheta. Däremot tar sig faktiskt en fond med exponering mot de amerikanska techjättarna in på säljlistan, vilket är något av ett trendbrott, säger Frida Bratt.

Men tecken på viss nervositet finns också. Den mest nettosålda fonden hos Nordnet i juni är Länsförsäkringar Fastighetsfond.

–   Vi har sett en trist utveckling i många enskilda fastighetsbolag. Nu när vi både handlar och arbetar hemifrån i större utsträckning innebär det förstås en oro för hur mycket bolag med kommersiella fastigheter och kontorsfastigheter egentligen drabbas i slutändan, säger Frida Bratt.

 

Mest handlade fonderna hos Nordnet i juli:

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Länsförsäkringar Fastighetsfond
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Swedbank Robur Ny Teknik Öhman Sverige Hållbar
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Carnegie Investment Grade
TIN Ny Teknik Case Safe Play
Swedbank Robur Access Asien Carlsson Norén Yield Opportunity
Spiltan Räntefond Sverige Swedbank Robur Technology
SPP Aktiefond USA BGF World Gold
SEB Sverige Indexfond AMF Aktiefond Småbolag
SPP Aktiefond Global Skandia Time Global

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.