2018-02-27

Fondspararna väljer globalfonder

Februari startade turbulent på världens börser med breda nedgångar. Fondspararna valde under månaden framförallt globalfonder och föredrog aktiefonder trots börsoron.

Globalfonder har länge varit en favorit hos Nordnets fondsparare och den trenden fortsatte i februari. Av de populäraste fonderna är 9 av 10 aktiefonder och det är tydligt att varken hedgefonder eller räntefonder tilldrar sig något speciellt högt intresse.

– Börsoron i början av månaden påverkade inte fondspararnas beteende i någon högre grad. Vi kan blicka tillbaka på flera år av uppgångar på världens börser och globalfonder har haft en mycket stark utveckling. Globalfonder är ett bra val för många men det är viktigt att även se över om en viss del av sparandet ska placeras till lägre risk i olika ränteplaceringar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Den tydligaste trenden i februari var att spararna sålde Japanfonder.

– Flera Japanfonder är bland de mest sålda och detta efter en lång tid med överlag bra värdeutveckling. Att vara exponerad mot en marknad kan vara riskabelt när börsen är skakig och många sparare valde att plocka hem vinsten och investera i bredare alternativ, säger Joakim Bornold.

De mest handlade fonderna i februari hos Nordnets kunder i Sverige: 

Mest köpta fonder Mest sålda fonder
Spiltan Aktiefond Investmentbolag  God Fond Sverige och världen 
Länsförsäkringar Global Index  BlackRock World Mining Fund 
DNB Gl Index  BlackRock IIF Japan Small & Midcap Opportunities  
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index  DNB Fund Global Siri 
Robur Access Asien SEK  Invesco Japanese Value Equity 
Spiltan Räntefond Sverige  HSBC GIF Asia Ex Japan Equity 
SPP Aktiefond Global  Handelsbanken Japanfond 
Swedbank Robur Ny Teknik  Handelsbanken Småbolagsfond 
SPP Aktiefond USA  Fidelity Japan Advantage Fund 
Spiltan Globalfond Investmentbolag  Swedbank Robur Råvarufond 

För mer information, vänligen kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 0700 990299
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.