2021-01-28

Grön yra bland fondspararna

Börsen har rivstartat året och aktiviteten från spararna är skyhög. Efter presidentinstallationen i USA har intresset för fonder med fokus på förnyelsebar energi accelererat.

- Intresset för gröna fonder har aldrig varit större, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Januari har bjudit på aktieyra, och den har varit grönfärgad. Även fondspararna har hakat på och köpt fonder med fokus på förnyelsebar energi.

–  Det råder en enorm hajp just nu, och den tar dels sitt avstamp i att hållbarhet förstås är en megatrend, men också i att vi ser enormt stora kapitalflöden gå in i den här typen av bolag. Eftersom en hajp ofta drar till sig lycksökare med stort intresse av att få en grön etikett på sin verksamhet, så är just fondsparande ett bra alternativ för den här sektorn. Då får man hjälp av en förvaltare att skilja agnarna från vetet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fonden Handelsbanken Hållbar Energi åkte in med buller och bång på topplistan under hösten, och letar sig i januari ända upp på andraplatsen över de mest nettoköpta fonderna.

–  Fonden var en av dem som gick allra bäst under 2020, och spararna fortsätter att tro på sektorn även 2021. Även om det är mycket kapital som letar sig hit så är det nog klokt att inte iskallt räkna med att förnyelsebar energi som sektor levererar lika starkt i år som under fjolåret, säger Frida Bratt.

Också breda tillväxtmarknader är populära köp.

–  Köper du en tillväxtmarknadsfond får du dels Kina, som ligger före i återhämtningen, men också andra tillväxtmarknader som ligger efter och lär ha en kraftig återhämtning framför sig. Dessa marknader får dessutom draghjälp av en svag dollar. Kinesiska techjättar som Alibaba och Tencent utgör en betydande del i tillväxtmarknadsfonder, men att den politiska risken i kinesiska aktier blev tydlig i januari skrämmer inte spararna, säger Frida Bratt. 

Mest handlade fonderna hos Nordnet i januari:

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag DNB Fund – Asian Small Cap
Handelsbanken Hållbar Energi Skagen Kon-Tiki
Swedbank Robur Ny Teknik BGF World Gold
Länsförsäkringar Global Indexnära Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära UBS (Lux) EF Biotech
TIN Ny Teknik Simplicity Norden
Swedbank Robur Access Asien Gladiator
Proethos Fond Skagen Tellus
BNP Paribas Energy Transitiion Carnegie Global
Spiltan Räntefond Sverige CPR Invest Global Gold Mines

För mer information, kontakta:

Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.