2024-05-02

Høyt fondskjøp i april, tross svakere markeder

Tross svakere aksjemarkeder i april, nettokjøpte Nordnets kunder nesten like mye fond som i årets tre første måneder. Det tyder på sterk sparevilje og optimistisk fremtidstro, kommenterer spareøkonomen i Nordnet.

I april ble aksjefond nettokjøpt for 794 millioner kroner, rentefond ble nettokjøpt for 218 millioner, og kombinasjonsfond for 47 millioner. Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 2.853 millioner og solgte for 1.794 millioner, noe som ga et nettokjøp på 1.1059 millioner i april.

– Tross svakere aksjemarkeder i april nettokjøpte Nordnets fondskunder nesten like mye som i årets tre første måneder. Det tyder på sterk sparevilje og optimistisk fremtidstro, kommenterer Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Nedgang på verdens børser i april

Det globale aksjemarkedet vendte ned i april, etter et meget sterkt første kvartal. Verdensindeksen MSCI World Index falt med knappe 4 prosent, målt i dollar. Både USA og Europa bidro negativt, mens vekstmarkeder endte måneden så vidt i pluss.

Den amerikanske prisveksten har begynt å peke oppover igjen, mens arbeidsmarkedet og økonomien fortsatt er sterk. Det medfører at markedet tror på færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken FED i år, noe som skuffer investorene, som igjen sender aksjekursene ned.  

Oslo Børs steg ca 3 prosent i april, selv om oljeprisen falt tilbake denne måneden. Hittil i år er vår hjemlige børs opp 5 prosent.  

Norske kroner svekket seg ytterligere 2 prosent mot dollar i april. Mot euro var kronen så vidt i pluss. Kronesvekkelsen dempet børsfallet i internasjonale aksjefond.

Indeksfond, teknologi og Indiafond på kjøpstoppen

6 av 10 fond på kjøpstoppen i april er indeksfond. 4 av dem er globale indeksfond, som sikrer global eksponering til en lav kostnad.

Aksjefondet Jupiter India Select er på ti-på-topp-listen for fjerde måned på rad. Fondet steg nye 4 prosent i april, og ligger øverst på avkastningstoppen blant over 800 fond på Nordnet-plattformen siste 12 måneder, med en avkastning på over 60 prosent. Også siste 3 år er dette fondet blant de fondene med høyest avkastning.

Nylig kåret “Finansnerden” Jupiter India Select til beste Indiafond blant 14 kandidater, med konklusjonen store svingninger og høy historisk avkastning.   

High yield rentefond finner vi denne måneden både på kjøpstoppen og salgtoppen. Nok en gang figurerer Heimdal Høyrente på listen over de mest kjøpte fondene.

– Heimdal Høyrente har gitt høyest avkastning siste 1, 3 og 5 år blant de 19 norske høyrentefondene på Nordnetplattformen. Forvaltningskapitalen i fondet nærmer seg 6 milliarder kroner,  og med så mye penger til forvaltning blir det mer krevende for forvalter å skape meravkastning. Det skal bli spennnede å følge med, kommenterer Sættem. 

To high yield fond er også å finne på salgstoppen: Holberg Kreditt og Sissener Corporate Bond.

På salgstoppen finner vi også to fornybarfond, Handelsbanken Bærekraftig Energi og DNB Miljøinvest.

– Fornybarfondene skuffet stort i 2023, og har fortsatt å skuffe i 2024. Alle de fire fornybarfondene nominert i norske kroner er i minus for året, mens et globalt indeksfond er opp rundt 15 prosent. Det er krevende å få lønnsomhet i fornybarprosjekter med en langsiktig statsrente på nær 5 prosent, avslutter spareøkonomen.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I APRIL

NORDNET GLOBAL INDEKS
HEIMDAL HØYRENTE
NORDNET TEKNOLOGI INDEKS
JUPITER JGF INDIA SELECT 
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS
DNB TEKNOLOGI
NORDNET NORGE INDEKS
DNB GLOBAL INDEKS 
NORDNET GLOBAL INDEKS 125 
NORDNET ONE OFFENSIV

TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I APRIL

HOLBERG KREDITT
NORDEA NORGE VERDI 
NORDEA KORT OBLIGASJON
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI 
SISSENER CORPORATE BOND
FIRST NORDIC REAL ESTATE
DNB MILJØINVEST 
FORTE OBLIGASJON 
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
KLP LIKVIDITET
 

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.

Files