2018-05-31

Investmentbolag heta bland privatspararna i maj

Maj blev en intensiv börsmånad med stora rörelser hos privatspararna. En stark period på börserna efter bra kvartalsrapporter byttes mot oro över utvecklingen i Italien och risken för ståltullar.

Bland privatspararna var det investmentbolag som dominerade på köpsidan. Fem av tio bolag på topplistan är mer än vanligt.

– Vi ser att det är många nya sparare som upptäcker aktiemarknaden och då är ju investmentbolagen med sin riskspridning utmärkta förstaval, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Många väljer även att köpa investmentbolag för att sänka risken i sina portföljer.

– En övergripande trend för närvarande är att man vill sänka risken i sina portföljer och väljer man att vara kvar på aktiemarknaden är det ett bra val att satsa på de stabila investmentbolagen med bra nivå på utdelningen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

På säljsidan är mindre bolag utmärkande, många med en stark utveckling den senaste tiden.

– När spararna städar i portföljen och köper investmentbolag är det ofta mindre bolag som får stryka på foten. Är man orolig för den framtida börsutvecklingen väljer man ofta storbolag framför mindre, säger Joakim Bornold.

De mest handlade aktierna i maj hos Nordnets svenska kunder:

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
Latour  G5 Entertainment 
Kinnevik  Nobia 
Investor  Bilia  
Ratos  Autoliv 
Clas Ohlson  Cinnober  
Ica Gruppen  Volvo 
Hennes & Mauritz  Sandvik 
Industrivärden  Victoria Park 
NCC  MQ
SCA  Trelleborg 

För mer information, kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 0700 990299
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.