2020-06-30

Investor nummer ett bland spararna

Bottenfiskaren, lugna månadsspararen eller försiktiga köparen? Alla är de tre olika typer av aktieköpare vi sett under årets första halva. Köpen fortsatte även i juni, och populäraste köpet är Investor.

-   Investor är vår nya folkaktie, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Spararna fortsatte att handla aktier i juni, men månaden präglades av en något ökad nervositet.

–   En andra virusvåg, som skulle kunna sätta stopp för återöppnandet av ekonomier, är inte vad marknaden räknat med. Spararna har reagerat på osäkerheten med att sälja av en del cykliskt som gått urstarkt i rekylen – men också med att fortsätta bottenfisket, säger Frida Bratt.

I juni valde spararna att återigen satsa på ett säkert kort: Investor återtar tronen som den mest köpta aktien i juni, och kommer även på första plats på listan över de mest köpta aktierna sedan årets början.

–   Förmodligen är det många långsiktiga sparare som lugnt fortsatt med sina månadsinsättningar, i både upp- och nedgång. Investor är ett basplagg i aktiegarderoben – här får spararen en rabatt, förvaltningsavgiften är låg och risken sprids. Det är något av en ny folkaktie, säger Frida Bratt.

Bottenfiskarna har varit flitiga under våren. Norwegian fortsätter att köpas i juni.

–   Det är en av de mest nettoköpta aktierna bland svenska sparare även sett sedan årsskiftet. Förhoppningsvis vet sparare som försöker fånga den här fallande kniven vilka risker de tar, säger Frida Bratt.

Telia är den tredje mest köpta aktien i juni och den andra mest köpta sett sedan årsskiftet.

–   Många ser fram emot att se vad den nya ledningen kan göra – en ledning som dessutom nu får börja med ett rent bord efter beskedet att bolaget slutligen nu också lämnar ägandet i Turkcell. Aktien har dessutom inte alls hängt med upp i rekylen, säger Frida Bratt.

Även H&M återfinns bland de mest köpta aktierna, både i juni och under det senaste halvåret.

–   H&M har definitivt haft utmaningar i turbulensen, men jag tror att sparare resonerar som så att konkurrenter kommer att slås ut, vilket gör att de större spelarna kommer stå än starkare när den värsta krisen är över.

På säljlistan i juni hittar vi bland annat Atlas Copco.

–   Aktien har stigit enormt i rekylen och är nu upp med 35 procent på tre månader. Då passar något osäkra sparare på att nu ta hem vinsten. Samma tendens ser vi i avknoppningen Epiroc, säger Frida Bratt.

Mest nettoköpta aktierna bland Nordnets svenska kunder i juni 2020:

Mest köpta

Mest sålda
Investor Handelsbanken
Norwegian Atlas Copco
Telia Company Epiroc
Astrazeneca Castellum
Scandic Hotels Volvo
Svolder SBB
Sinch SCA
H&M Securitas
Kinnevik SSAB
Millicom Tele2

 

Mest nettoköpta aktierna bland Nordnets svenska kunder under årets första halva:

Mest köpta Mest sålda
Investor MTG
Telia Company Fingerprint Cards
Castellum Epiroc
Swedbank NCC
Norwegian Net Ent
H&M John Mattsson
Volvo Swedol
Scandic Tethys Oil
Latour Semafo
Industrivärden Hemfosa

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.