2022-01-28

Januari: Spararna flyr teknikfonder

Inflationsoro och förväntningar på högre räntor slog skoningslöst mot börsen i januari. Allra värst drabbades tillväxtbolag, vilket präglar fondspararnas agerande under månaden.

- De tidigare så populära Ny teknik-fonderna åker raskt ut nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Januari började skakigt med en osäkerhet som kulminerade mot mitten och slutet av månaden, när kombinationen inflationsoro, räntehöjningar och dessutom en hotande konflikt mellan Ryssland och Ukraina gav en cocktail som fick börsen att lysa blodrött under enskilda handelsdagar..

– Att räntehöjningarna från Federal Reserve kommer har vi vetat under en tid, men under månaden blev det svart på vitt att även de sista ränteduvorna nu flugit ut ur fönstret hos den amerikanska centralbanken. Geopolitisk oro spädde på ett redan osäkert börsklimat, samtidigt som osäkerheten också i viss mån var en reaktion på det tomterally som avslutade 2021, säger Frida Bratt.

De börsdagar som präglades av stora rörelser medförde en skyhög aktivitet bland spararna.

– På fondsidan kunde vi under de stora nedgångsdagarna i slutet av månaden se att spararna sålde av Ryssland, efter raset på Moskvabörsen. Men man flydde också småbolag och Ny Teknik, säger Frida Bratt.

Hon fortsätter:

– Även sett till hela månaden är det teknikfonder som säljs av. Inflationsoron slår hårt särskilt mot högvärderade förhoppningsbolag, och de återfinns ofta inom tekniksektorn. TIN Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik har varit oerhört populära under pandemin, men nu när man ser hur hårt börsklimatet slår mot en del av fondernas innehav väljer man att lämna, säger Frida Bratt.

Även fastighetsfonder säljs.

– Högre ränteförväntningar har slagit hårt mot de inte sällan högt skuldsatta fastighetsbolagen, säger Frida Bratt.

På köpsidan klättrar istället en räntefond.

– Spiltan Räntefond Sverige klättrar till att vara den sjätte mest nettoköpta fonden under månaden, på en lista som ofta helt brukar präglas av aktiefonder. Men vi ser också köp i bredare globalfonder, ett sätt att sprida riskerna, säger Frida Bratt.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i januari:

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Swedbank Robur Ny Teknik
Länsförsäkringar Global Indexnära TIN Ny Teknik
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Handelsbanken Hållbar Energi
Öhman Etisk Emerging Markets Case Fair Play
Swedbank Robur Access Asien Öhman FRN Hållbar
Spiltan Räntefond Sverige Alcur Select
Öhman Global Hållbar Enter Småbolagsfond
AMF Aktiefond Småbolag Thematica – Future Mobility
SPP Aktiefond USA Länsförsäkringar Fastighetsfond
SPP Aktiefond Global Proethos Fond

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.