2020-03-08

Kun én av tre kvinner har «fuck you-money»

Bare én av tre kvinner har tilstrekkelig med sparepenger for å kunne forandre sin livssituasjon, for eksempel å si opp jobben eller forlate et forhold. Det viser en fersk undersøkelse fra nettmegleren Nordnet.

 Det er en urovekkende lav andel. Alle mennesker, menn og kvinner, burde ha «fuck you-money» i bakhånd i tilfelle kriser, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Yougov har på oppdrag for Nordnet spurt 1000 nordmenn om de opplever å ha tilstrekkelig med egne sparepenger til å endre sin livssituasjon, for eksempel å si opp jobben eller forlate et forhold. 30 prosent av kvinnene svarer ja. Resten svarer nei eller vet ikke. Blant menn er det 36 prosent som svarer ja, altså en del høyere.

 Å ha egne sparepenger som du har kontroll over handler rett og slett om å ha tilstrekkelig med penger til å kunne si «fuck you» til noe du ikke er fornøyd med. Det kan være at du har fått en elendig sjef på jobben, forlate et dårlig forhold eller flytte til en nytt sted, sier Sættem.

Kvinner har i gjennomsnitt en svakere økonomi enn menn. Derfor kan «fuck you-money» være spesielt viktig for kvinner, mener han.

Det er fortsatt betydelige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner, viser tall fra blant andre SSB. Dels skyldes dette at kvinner fremdeles er mer hjemme med barna og oftere jobber deltid, men også at kvinner oftere velger yrker med lavere lønn. Kvinner har naturlig nok også gjennomgående lavere formue enn menn.

 I verste fall kan en ujevn økonomi gjøre det vanskelig, eller til og med umulig, for den økonomisk svakere parten å forlate et forhold de ønsker ut av, sier spareøkonomen.

Privat sparing kan styrke både din sikkerhet, din økonomiske selvtillit og følelsen av frihet.

– Alle kan spare litt. Det handler om å sette av en sum hver måned som passer din egen lommebok. Selv små månedlige beløp blir store med tiden. Alle burde ha «fuck you-money» i bakhånd. Og husk: Det beste tidspunktet for å starte langsiktig sparing er nå – alltid, avslutter Sættem.

(Foto: Nordnet)

Bjørn Erik Sættem, Spareøkonom i Nordnet
Tlf: 920 45 330
Mail: bjorn.saettem@nordnet.no

Nordnet er en digital bank for sparing og investeringer som opererer i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Med brukervennlighet, tilgjengelighet, et bredt tilbud og lave priser, gir vi kundene våre muligheten til å nå sine ambisjoner som sparere. Besøk oss på www.nordnet.no, www.nordnetab.comwww.nordnet.se, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.