2015-06-02

Lavere aktivitet i fondsmarkedet

Kunder av Nordnet fortsetter å øke sine beholdninger i verdipapirfond, men i et roligere tempo enn tidligere i år. I mai ble det nettokjøpt fond for 121 millioner, noe som er det laveste tallet for en enkeltmåned i 2015. Hittil i år har Nordnetkunder satt inn totalt 1.689 millioner i verdipapirfond.


Det ble kjøpt tradisjonelle fond for 115 millioner fordelt på 65 prosent aksjefond, 29 prosent rentefond og 6 prosent kombinasjonsfond. I tillegg ble det nettokjøpt børshandlede fond (ETF’er) for 5 millioner. Selv om netto kapitalflyt inn i fond var svakere i mai enn de foregående måneder i 2015 må vi tilbake til første halvår 2014 for å finne en måned med lavere netto fondskjøp enn vi så i mai.

Mest kjøpte fond var høyrentefondet Holberg Kreditt foran det helt nye fondet Skagen Focus som ble lansert i mai. Mest solgte fond var DNB Obligasjon, og DNB Norge Indeks.

 Det har vært sterk og økende interesse for fondsinvesteringer hele det siste året sier Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom i Nordnet. Det har kommet mye ny kapital inn i markedet, og det har også vært en hyggelig utvikling på de fleste børser og markeder. I april og mai har imidlertid tendensen på børsene vært noe slappere. Det er derfor ikke unaturlig at kundene har en mer avventende holdning, sier Strøm.

 Etter bunnen i januar/februar har vi også sett en oppgang i pengemarkedsrentene og dette har ført til et lite kursfall for flere av obligasjonsfondene.  Etter en lang periode med unormalt høy avkastning i obligasjonsfond som følge av globalt rentefall har kanskje investorene godt av å bli minnet på hva som skjer om renten tar et tikk oppover. Denne lille kalddusjen har i alle fall fått DNB Obligasjon til å toppe salgslisten, sier Karl Oscar Strøm.

 Det er også tre fond fra biotech-sektoren på listen over mest solgte fond og ytterligere ett blant ETF’ene. Dette har vært populære fond lenge, og mange kunder har store gevinster. Det er naturlig at noen velger å sikre denne, men opptrenden i Biotech viser foreløpig ingen tegn til å dabbe av, sier Strøm.

Vedlegg: Mest kjøpte og solgte fond. Mest kjøpte og solgte ETF’er.

Mest kjøpte/solgte fond i mai hos Nordnet

Mest kjøpte tradisjonelle fond Mest solgte tradisjonelle fond
HOLBERG KREDITT
SKAGEN FOCUS
DELPHI KOMBINASJON
HANDELSBANKEN NORGE
DELPHI NORDIC
NORDNET SUPERFONDET NORGE
SKAGEN HØYRENTE
ODIN KREDITT
STOREBRAND GLOBAL VERDI
ALFRED BERG GAMBAK
DNB OBLIGASJON
DNB NORGE INDEKS
KLP AKSJE VERDEN INDEKS
FRANKLIN BIOTECH DISCOVERY FOND
SEB CONCEPT BIOTECHNOLOGY
UBS EQUITY FUND – BIOTECH
DNB GLOBAL INDEKS
ODIN EIENDOM
KLP OBLIGASJON GLOBAL
ABERDEEN JAPANESE SMALLER COMPANIES FUND
Mest kjøpte ETF og ETN`er Mest solgte ETF og ETN’er
Global X SuperDividend ETF
ProShares UltraShort S&P500
ProShares Ultra Nasdaq Biotechnology
iShares 20 Year Treasury Bond ETF
VelocityShares 3X Long Natural Gas
Direxion Daily 20-Yr Treasury Bull 3x Shrs
XACT OMXS30
db x-trackers MSCI World Health Care
XACT OBX
Global X FTSE Greece 20 ETF 
XACT Derivat BEAR
Vanguard Total World Stock Index ETF
iShares Nasdaq Biotechnology Index
iShares Exponential Technologies ETF
DNB OBX
Global X Super Dividend ETF
XACT Derivat BULL
ProShares UltraPro Short S&P500
db x-trackers MSCI China Index
Credit Suisse AG – VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETN

For mer informasjon kontakt:
Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom Nordnet Norge
Telefon 47 922 19 068|e-post karl.oscar.strom@nordnet.no |Twitter @KarlNordnet

Nordnet is a bank for investments and savings with business in Sweden, Denmark, Finland and Norway. The idea behind Nordnet is to give customers control of their money, and the goal is to become the no. 1 choice for investments and savings in the Nordics. Nordnet AB (publ) is listed in Nasdaq Stockholm. Visit us at www.nordnetbankab.wpengine.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk or www.nordnet.fi.