2017-08-31

Nordnet lanserar robotrådgivning

Nordnet lanserar idag robotrådgivning på den svenska marknaden. Därmed breddar bolaget sitt erbjudande till fler kunder genom tillgång till digital finansiell rådgivning.

Intresset för robotrådgivning har växt de senaste åren. Från och med idag har Nordnets kunder på den svenska marknaden tillgång till ”Robosave” – oberoende robotrådgivning med investeringar i börshandlade fonder, så kallade ETF:er, till låg avgift. Rådgivningen är individuell, och baseras på bland annat sparhorisont och riskprofil.

–  Nordnet gör det största skiftet i affärsmodell sedan vi startade för drygt 20 år sedan. Vi går från att bara vara en mäklare där kunderna förväntas fatta alla beslut på egen hand, till att addera verktyg som aktivt kommer att guida spararna i deras investeringsbeslut. Vi får ett starkt totalerbjudande med kostnadseffektiv aktiehandel i kombination med digital diskretionär förvaltning, säger Peter Dahlgren, vd på Nordnet.

Med lanseringen av Robosave blir Nordnet Sveriges största robotrådgivare. För att komma igång med rådgivningen behöver du som kund månadsspara minst 500 kronor och göra en startinsättning på minst 5 000 kronor. Robosave ställer ett antal frågor om bland annat riskprofil och önskat sparbelopp, och presenterar sedan förslag på placering i lämpliga börshandlade fonder. Robotrådgivningen kostar 0,50% per år. Förvaltningsavgift till fondbolagen för underliggande fonder på 0,15-0,23% tillkommer. I tjänsten ingår en ombalansering som automatiskt ser över portföljen, och genom köp och försäljningar ser till att den löpande stämmer överens med kundens riskprofil.

–  Robosave jagar inte heta aktier eller letar efter perfekt marknadstajming. Tjänsten hjälper dig att bygga upp ett långsiktigt sparande genom att varje månad systematiskt investera i börshandlade fonder med hög kvalitet och låg kostnad. Många tycker sparande är komplext, tidskrävande och att valen är svåra. Med Robosave kan vi erbjuda finansiell rådgivning som är digital, objektiv, kostnadseffektiv och tillgänglig under dygnets alla timmar, säger Peter Dahlgren, vd på Nordnet.

Så fungerar Robosave:

1 – Svara på frågor
Kunden svarar på 12 snabba frågor för att Robosave ska förstå kundens profil och sparmål. Utifrån svaren kommer kunden att få ett investeringsförslag att godkänna.

2 – Börja spara
Kunden börjar med ett startbelopp på minst 5 000 kr för att Robosave ska kunna lägga grunden till portföljen. Sedan sätts ett månadssparande enkelt upp med autogiro.

3 – Följ investeringarna
Robosave börjar investera i börshandlade fonder (ETF:er) och sköter sedan portföljförvaltningen. Kunden kan när som helst göra ändringar i sin sparplan eller avbryta tjänsten utan kostnad och uppsägningstid.

För mer information, kontakta:
Johan Tidestad, Kommunikationschef, 0708-87 57 75
E-post: johan.tidestad@nordnet.se
Följ oss på Twitter @Nordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.