2018-12-20

Nordnet och Netfonds går ihop och bildar Norges ledande digitala bank för sparande och investeringar

Nordnet meddelar idag att man förvärvar den norska banken Netfonds. Sammangåendet skapar Norges ledande digitala bank för sparande och investeringar.

Netfonds är en av de ledande aktörerna på den norska marknaden för elektronisk värdepappershandel, och var vid starten Norges första nätmäklare. Bolaget bildades 1996 av Rolf Dammann, och erbjuder idag handel i ett brett urval av värdepapper, bland annat aktiehandel på 14 olika internationella marknader, fonder och derivat. Netfonds har idag drygt 80 000 registrerade kunder i Norge och Sverige, och totalt 17 miljarder NOK i sparkapital. Netfonds gjorde 2017 en vinst före skatt på 42 MNOK.

–   Med den här affären befäster och utvecklar vi vår position på den norska sparmarknaden. Netfonds är en pionjär inom digital värdepappershandel i Norge, och har precis som Nordnet utmanat strukturer och storbanker under många år. Nu vill vi ta det bästa från Netfonds och kombinera med det bästa från Nordnet. Vår målsättning är att bygga Norges bästa användarupplevelse inom sparande och investeringar, till fördel för våra gemensamma kunder, säger Anders Danielsson, tillförordnad vd på Nordnet.

Avtalet mellan parterna undertecknades den 20 december. Affären förutsätter godkännande av Finanstilsynet i Norge, något som väntas erhållas inom tre månader. Harald S. Thorstensen, vd på Netfonds, menar att sammanslagningen skapar en stark aktör inom digital värdepappershandel.

–   Jag känner stor stolthet över våra kompetenta medarbetare som har byggt det här bolaget från ingenting. En sammanslagning av Netfonds och Nordnet skapar ett unikt starkt team inom området för digital värdepappershandel, och vi blir nu del av en större nordisk organisation med många möjligheter, säger Harald S. Thorstensen, vd på Netfonds.

Anders Danielsson går steget längre och beskriver detta som en ”perfect match”.

–   Nordnets och Netfonds produkterbjudande och kundgrupper matchar varandra perfekt. Det finns uppenbara synergier inom till exempel teknologi, administrativa processer och hantering av regelverk. Tillsammans blir vi mer effektiva och kan lägga mer resurser på att utveckla framtidens digitala tjänster inom sparande och investeringar, säger Anders Danielsson, tillförordnad vd på Nordnet.

Nordnet hade vid utgången av kvartal tre totalt 742 000 aktiva kunder och 324 miljarder SEK i sparkapital. Nordnet i Norge hade vid samma tidpunkt 108 000 aktiva kunder med ett totalt sparkapital på 42 miljarder SEK.

För mer information, kontakta:
Johan Tidestad, kommunikationschef Nordnet, 0708-875 775, johan.tidestad@nordnet.se.
Harald Sperlin Thorstensen, vd Netfonds, +47 911 162 95, hst@netfonds.no

Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.