2021-12-27

Nordnet vinner pris för ”Årets Uppror”

Nordnet har av tidningen Privata Affärer tilldelats pris för ”Årets Uppror” med anledning av bankens kamp för schyssta villkor på investeringssparkonto, ISK.

Tidningen Privata Affärer, Nordens största privatekonomiska magasin, genomför varje år en kartläggning av alla svenska banker och delar ut ett antal utmärkelser. Undersökningen genomförs i år för 31:a gången. I årets undersökning tilldelas Nordnet pris för ”Årets Uppror”. Bakgrunden till utmärkelsen är Nordnets kamp mot försämringar av de villkor som gäller för den populära sparformen investeringssparkonto, ISK. Under året har detta bland annat manifesterats genom den namninsamling som genomfördes i somras under namnet #rörintevårtsparande, i samband med att det från regeringshåll indikerades införande av en så kallad miljonärsskatt samt ett tak på hur mycket som kan sparas på ISK.

– Det känns otroligt roligt att få den här utmärkelsen, men priset tillhör inte oss utan de svenska spararna. Det var fantastiskt att se det folkliga engagemanget i somras när det talades om att införa högre beskattning på ISK och ett tak för hur mycket som fick sparas på kontot. Vårt upprop mot försämringar på ISK samlade över 40 000 underskrifter på en vecka, och 70 procent av alla personer som undertecknade vårt upprop kom från mindre orter över hela Sverige. Det var inget storstadsfenomen vi såg utan en riktig gräsrotsrörelse, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Nordnet har även tidigare tilldelats pris i Privata Affärers årliga utvärdering av banker, senast 2019 då Nordnet uppmärksammades för sitt erbjudande till småföretagare. Men i år vinner alltså Nordnet pris för ”Årets Uppror”, och motiveringen från juryn på Privata Affärer är “Snabbt lyckades Nordnet väcka småspararnas ilska. Vi är imponerade.”

– Sedan vi genomförde namninsamlingen i somras har inga förslag som försämrar villkoren för ISK tagits vidare av regeringen eller socialdemokraterna. Tvärtom faktiskt, då finansminister Mikael Damberg i en intervju med SvD strax innan jul sade att inga planer finns att införa ett tak för hur mycket som kan sparas på ISK. Vi tar det som ett kvitto på att det upprop vi tog initiativ till gjorde intryck på politikerna och att man faktiskt har lyssnat på privatspararna, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.

För mer information, kontakta:
Johan Tidestad, Kommunikationschef
johan.tidestad@nordnet.se, 0708-875 775

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.