2023-11-30

November: Sparare köper kraschade Hexatronic

Investor och Nibe fortsätter att vara spararnas favoritköp även i november. Men problemtyngda Hexatronic slår sig också in i köptoppen.

- Sparare försöker fiska i Hexatronic-raset, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Stockholmsbörsen lyfte rejält i november, efter att det tycks stå klart att den amerikanska centralbanken nått räntetoppen.

– Investor är som vanligt en favorit i alla väder. Det spelar ingen roll om det är ras eller rally på börsen – Investor är basplagget i spararnas aktiegarderob, säger Frida Bratt.

Under året har även Nibe ständigt legat högt på listan över mest nettoköpta aktier.

– Det har börjat talas om bland annat ökad konkurrens i Nibe, samtidigt som blankningen i aktien ökar. Men privatspararna glömmer inte aktiens fina historik på Stockholmsbörsen och tror på tillväxt även framöver. Kursnedgångar ses därmed som köplägen, säger Frida Bratt.

Hexatronic gör comeback i köptoppen efter en minst sagt turbulent period för bolaget.

– Heaxatronic är en av de mest nettoköpta aktierna i november, men vi kan konstatera att det framför allt är befintliga aktieägare som köper mer. I den gruppen sparare finns uppenbarligen ingen förtroendekris för bolaget. Samtidigt tillkommer få nya ägare – faktum är att antalet ägare av Hexatronic på Nordnets plattform har minskat ända sedan blankarfirman Viceroy pekade ut Hexatronic som ”oinvesterbart” i våras, säger Frida Bratt.

SAS är, föga förvånande, den mest nettosålda aktien under månaden efter affärsuppgörelsen med de nya ägarna som innebär att aktierna blir värdelösa. Nettosåld är även Scandic Hotels Group.

– Scandic Hotels är en av de aktier som stigit kraftigt på novemberbörsen, bland annat sedan bolaget meddelat att man vill återköpa konvertibler, säger Frida Bratt.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i november:

Mest köpta Mest sålda
Investor SAS
Nibe Scandic Hotels Group
Tele2 EQT
Handelsbanken Nordic Waterproofing Holding
Volvo Car Inwido
Hexatronic SBB
Evolution Bergs Timber
Volvo Clas Ohlson
Securitas Stable Therapeutics
Boliden Advanced Micro Devices

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridanordnet

Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Genom innovation, enkelhet och transparens utmanar vi traditionella strukturer och ger privata sparare tillgång till samma information, verktyg och service som professionella investerare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.