2019-07-30

Oron i Persiska viken ger spararna kalla fötter

Spänningar mellan USA, Storbritannien och Iran gör avtryck i spararnas fondportföljer i juli. En fond med exponering mot gulf-länderna är den mest sålda under månaden. Samtidigt tar spararna in räntor i portföljen.

–   Det finns en osäkerhet var börsen är på väg och det syns i spararnas fondval, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Under årets första halva har börsen klättrat till följd av duvaktiga signaler från de stora centralbankerna. Men inför julimötet uppstod en osäkerhet om den amerikanska centralbanken verkligen kommer att leverera så många räntesänkningar som marknaden nu prisat in. 

–   Den osäkerheten sammanföll med en rapportperiod där vi fick svart på vitt att konjunkturavmattningen nu syns i verkstadsbolagens orderingångar och utsikter, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Spararna fortsatte under månaden att placera i globala indexfonder, men det faktum att två räntefonder nu finns på topplistan över mest köpta signalerar att det också finns en osäkerhet. 

–   Dessutom återfinns en Bull-fond, vars hävstång gör att fonden stiger mer än börsen i goda tider men också faller mer i sämre, i säljtoppen. Även det är en signal om att spararna känner att sämre tider kan vara på väg.  

Samtidigt gör geopolitiska spänningar, som redan orsakat ett skyhögt oljepris, avtryck på säljsidan. 

–   Trafiken genom Hormuzsundet är viktig för hela världsekonomin. Spararna undviker i det här läget att vara direkt exponerade mot regionen och SEF LHV Persian Gulf Fund är den mest sålda fonden i juli, säger Frida Bratt. 

De mest handlade fonderna i juli hos Nordnets kunder i Sverige: 

Mest köpta Mest sålda 
Spiltan Aktiefond Investmentbolag SEF LHV Persian Gulf Fund
Länsförsäkringar Global Index Gladiator
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Öhman Sverige Hållbar
Robur Access Asien Alfred Berg Bull
Spiltan Räntefond Sverige Öhman Navigator
SPP Aktiefond Global Danske Invest US Dollar
Core Ny Teknik Rhenman Healthcare Equity
DNB Global Indeks Healthinvest Small & Microcap
SPP Aktiefond USA Adrigo Hedge
AMF Räntefond Lång Nordea Småbolagsfond Norden


F
ör mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt


Nordnet är en digital bank för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. 
Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.