2009-01-26

Osakeprofeetta-salkun arvosta hävisi puolet vuonna 2008

Nordnet toteutti vuoden 2007 lopussa osakeäänestyksen, jonka tuloksen pohjalta perustettiin suomalaisten oma osakesalkku. Kahdeksaan eniten ääniä saaneeseen osakkeeseen sijoitettiin 10 000 euroa ja salkun kehitystä seurattiin vuoden 2008 ajan. Finanssikriisi veti suomalaisten osakesalkun pahasti miinukselle ja salkun arvosta hävisi vuodessa noin 54 %.

Vuoden loput ovat perinteisesti olleet täynnä ennustuksia tulevan vuoden menestyjä-osakkeista ja niitä antavat yleensä sijoitusalan ammattilaiset ja asiantuntijat. Lisäksi käynnissä on useita erilaisia sijoittajakilpailuja, joissa fiktiiviseen rahaan perustuen voi testata omaa sijoitusosaamistaan. Nordnet käynnisti 14.11.2007 kilpailun kysyäkseen Suomen kansalta, mihin osakkeisiin he uskovat vuonna 2008. Kuukauden aikana kävi osakkeita äänestämässä lähes 5000 henkilöä ja ääniä sai antaa 5 osakkeelle samalla kertaa.

”Halusimme saada esille tavallisten suomalaisten näkemyksen voittajaosakkeista ja samalla herättää kiinnostuksen sijoittamista kohtaan. Äänestyksen ainutlaatuiseksi teki se, että äänestystuloksen pohjalta perustettuun salkkuun valittiin 8 eniten ääniä saanutta osaketta, joihin sijoitettiin oikeasti 10 000 euroa,” kertoo Nordnetin maajohtaja Taru Rantala.

Salkkuihin valittujen osakkeiden painoarvo muodostui annettujen äänten määristä ja suomalaisten ylivoimaisiksi suosikeiksi nousivat suuriksi ja kauniiksi mielletyt Nokia ja Fortum. Marimekko nousi kolmanneksi johtajavaihdoksen ja mielenkiintoisten yhteistyökuvioiden ansiosta. Neste Oilin valintaa perusteltiin ympäristöystävällisillä tuoteuutuuksilla ja Nordea sekä Sampo kiinnostivat fuusiospekuloinnin takia. Lisäksi uskottiin Outokummun että Koneen kehitykseen.

Vuosi 2008 jäi historian aikakirjoihin kaikkien aikojen surkeimpana pörssivuotena, eikä surkeasta kurssikehityksestä välttynyt edes osakeprofeetta-salkku. Suomalaisten osakesalkun arvo laski vuoden aikana noin 54 %, mikä on enemmän kuin OMXH25-indeksin lasku (-49,6 %). Suurimpia kurssilaskijoita olivat Kone, Outokumpu ja Nokia.

”On tärkeää muistaa, että yleensä osakkeisiin kannattaa säästää pitkällä aikavälillä ja siksi vuosi on liian lyhyt sijoitushorisontiksi. Lisäksi vuosi 2008 oli poikkeuksellinen ja finanssikriisin vaikutukset yllättivät myös ammattimaiset sijoittajat rajuudellaan,” täydentää Taru Rantala.

Mielenkiintoinen lisäominaisuus äänestyksessä oli se, että kyseinen osakesalkku kehityksineen arvottiin äänestykseen osallistuneiden kesken. ”Vaikka salkun arvo on tänään vain puolet alkuperäisestä, on sen voittanut varmasti iloinen voitostaan, ” kertoo Taru Rantala.

Lisätietoja:
Taru Rantala, maajohtaja Nordnet Finland, +46 8 506 334 31, +46 70 492 2132, taru.rantala@nordnet.se

Liite 1. Osakeprofeetta-salkku

Liite 2. Ote kommenteista

Lähes kolmasosa äänestäneistä valitsi salkkuunsa Nokian ja perusteluissa nousi vahvasti esille suomalainen huipputeknologia, markkinajohtajuus ja kilpailijoiden kompurointi. Suuri on yksinkertaisesti kaunista. Noin neljäsosa äänestäjistä valitsi myös Fortumin, jossa valintaa perusteltiin energian hinnan nousulla sekä puhtaan energian tuomista mahdollisuuksista. Energiaa kulutetaan aina; nousee tai laskee pörssissä kurssit.

Marimekko nousi kolmanneksi johtajavaihdoksen ja mielenkiintoisten yhteistyökuvioiden ansiosta. Uudet tuulet piristävät ja kansainvälisen brändäyksen uskotaan onnistuvan. Neste Oilin valintaa perusteltiin Fortumin lailla ympäristöystävällisten tuotteiden tuomilla mahdollisuuksilla. Nordea ja Sampo kiinnostivat fuusiospekuloinnin takia; vuodelle 2008 odotetaan häitä näille kahdelle. Outokummun kehitykseen uskotaan, mikäli teräksen hinta pysyy korkeana ja kysyntä kasvaa. Metalliteollisuuden uskotaan olevan toimialoista nouseva. Koneen suosio pohjaa kansainväliseen kysyntään ja siitä povataan maailman ykköstä tulevaisuudessa. ”Kone on kone, hissit eivät mene pois muodista”, kirjoitti yksi äänestäjistä.

Files