2015-10-05

Piensijoittajien luotto valtioon vankkumaton: Fortumia ja Outokumpua syyskuussa lisää yli 115 miljoonalla eurolla

Maamme hallitus on luvannut panna valtion taseet töihin. Kun valtionyhtiöiden osaketuotot ovat muistuttaneet viime viikkoina näkymää tippukiviluolasta, on usea piensijoittaja nähnyt tilaisuutensa koittaneen. Kaikkiaan piensijoittajat lisäsivät osakepainoa syyskuussa nettona 100,6 miljoonalla eurolla.


Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski syyskuussa jopa 19,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi vuodentakaisesta syyskuusta 13,2 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät vähenivät edelliskuusta euromääräisesti 3,2 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät kuitenkin kasvoivat 4,0 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat peräti 28,5 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 5,1 prosenttia viime vuoden syyskuuta enemmän. Koko pörssissä kauppamäärät piristyivät viime kuusta 7,9 prosenttia. Yksityissijoittajilla kasvua kertyi 1,3 prosenttia.

Kuukauden pahimpia kurssilaskijoita tankattiin lisää

–  Piensijoittajat lapioivat salkkuihinsa syyskuun turbulenssissa pahiten siipeensä saaneita osakkeita. Kuukaudessa lähes 40 prosenttia markkina-arvostaan menettänyt Outokumpu oli syyskuun vaihdetuin ja toiseksi netto-ostetuin euromääräisesti. Vain 10 prosentin laskulla selvinnyt Fortum oli puolestaan syyskuun toiseksi vaihdetuin mutta netto-ostetuin. Tämä kaksikko dominoi koko osakekauppaa syyskuussa mielin määrin, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

–  Lisäksi kuukaudessa 30 prosenttia markkina-arvostaan menettänyt Outotec ja 20 prosenttia pudonnut Konecranes löytyvät syyskuun ostetuimpien osakkeiden listalta, jatkaa Odenwall.

Kiina-sidonnaiset yhtiöt nousivat ostosuosikeiksi

–  Viime kuukausien kurssilaskussa on korostunut Kiina-sidonnaisten yhtiöiden alakulo. Syyskuun osakekaupankäynnin perusteella piensijoittajat äänestävät lompakoillaan nousukäänteen puolesta. Syyskuun kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukosta jopa puolet yhtiöistä on liiketoimintojensa osalta voimakkaasti sidoksissa Kiinan markkinaan ja sen kasvuun. Kiina-sidonnaisista yhtiöistä piensijoittajat lisäsivät osakepainoaan Outokummussa, Koneessa, Konecranesissa, Outotecissa ja Valmetissa yhteensä 70,2 miljoonalla eurolla, analysoi Odenwall.

Nallen yhtiöistä Sampoa ulos, Nordeaa sisään

–  Piensijoittajat hallitsevat elon laskuopin. Sammon osake on pitänyt pintansa selvästi Nordeaa paremmin, vaikka yhtiöt ovat kytköksessä osakkuusyhtiörakenteessa. Syyskuussa piensijoittajat tankkasivat Nordeaa ja myivät Sampoa kaikista pörssiosakkeista eniten. Eri suuntiin kehittyneet osaketuotot houkuttelevat sijoittamaan suoraan Nordeaan, sillä Sammon nykyisellä kurssitasolla sen vakuutustoimintojen hintalappu alkaa olla liian premium-kamaa, toteaa Odenwall.

–  Kaikkiaan syyskuun nettomyydyimpien osakkeiden listalle ovat valikoituneet ne yhtiöt, joiden osakkeet ovat pitäneet pintansa poikkeuksellisen hyvin viime aikojen syöksylaskussa. Huomionarvoista on, että syyskuun nettomyydyimpien koko kärkikolmikko – Sampo, Nokian Renkaat ja Elisa – ovat tänään korkeammalla kurssitasolla kuin kuukausi sitten. Moni on vetänyt suoraviivaisen johtopäätöksen, että nämä ovat kallistuneet suhteellisesti, linjaa Odenwall.

Lisätietoja:

Niklas Odenwall, Nordnet Suomen maajohtaja, 358 40 565 6043

niklas.odenwall@nordnet.fi

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Nordnet AB on listattu Tukholman pörssiin. Tutustu meihin osoitteessa www.nordnet.fi tai www.nordnetbankab.wpengine.com.