2011-01-05

Private investorer spekulerer i fallende strømpriser

Privatpersoner spekulerer og investerer i fallende strømpriser. Det viser statistikk fra Nordnet over de mest populære børsnoterte fondene i desember.


På toppen av listen over de mest kjøpte børsnoterte fondene i desember finner vi Handelsbankens Bear EL H. Fondet følger prisutviklingen på strøm pr kilowattime på kraftbørsen Nordpool, men stiger i verdi når strømprisen faller. Det finnes også et fond som stiger i verdi når strømpriser stiger, men dette er i følge Nordnet ikke like populært lengre.

– I høst kjøpte de private Bull EL og spekulerte i prisoppgang på strøm. Dette har snudd i desember og nå tror investorene på fallende strømpriser. Bear EL som var det mest kjøpte børsnoterte fondet i desember stiger nemlig i verdi når strømpriser faller. Faller for eksempel strømpriser med 1 % øker verdien av fondet med 2 %, sier, sier Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank Norge.

Listen over de mest kjøpte børsnoterte fondene for øvrige er ganske variert. På andre plass finner vi et fond som følger den amerikanske indeksen AMEX Gold Miners index, og på tredje plass et fond som følger utviklingen på den russiske børsen. Andre populære investeringsobjekter i desember har vært sølvprisen samt børsutviklingen i Tyrkia og India.

– Vi ser en trend nå som vi tror vil fortsette, nemlig at flere langsiktige investorer kjøper børsnoterte indeksfond uten giring for utenlandske markeder. Tidligere har handelen med børsnoterte fond vært konsentrert rundt bull og bear trading, men nå ser det ut til at investorer som vil kjøpe og sitte lenge på investeringene sine i større grad benytter børsnoterte fond for å få tilgang til utenlandske markeder, sier Anders Skar.

De 10 mest kjøpte børsnoterte fondene i desember:

  Navn Underliggende Giring
1 BEAR EL H Electricity -2
2 MARKET VECTORS GOLD MINERS Gold mining 1
3 DB X-TRACKERS MSCI RUSSIA Russia 1
4 BULL VOL X3 C Volvo 3
5 XACT BEAR 2 OMXS30 2
6 DnB NOR OBX Derivat BULL OBX 2
7 ISHARES SILVER TRUST Silver 1
8 ISHARES MSCI TURKEY Turkey 1
9 LYXOR ETF MSCI INDIA India 1
10 MARKET VECTORS RUSSIA ETF Russia 1

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 346.000 kunder i Norge, Sverige, Danmark og Finland i desember måned.

Kilde: Nordnet | For ytterligere informasjon, kontakt: Anders Skar, Daglig leder Nordnet Norge, +47 233 330 16, +47 959 222 77 – anders.skar@nordnet.no

Files