2017-08-31

Privatspararna försiktiga på håglös börs

Augusti blev en ganska blek börsmånad. Riksbankernas kursändring mot högre räntor och oron för Nordkorea dämpade humöret.       

Efter sommarens kvartalsrapporter hamnade fokus allt mer på hur riksbankerna kommer agera under hösten och vilken påverkan det kommer få på aktiemarknaden.

–  Allt mer pekar på att räntorna är på väg uppåt. Sist den tyska räntan rörde sig uppåt 2015 så föll stockholmsbörsen med 25% och jag tror det gör många nervösa. Bland privatspararna köper man allt mer defensiva aktier som exempelvis Ica och Axfood, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Bolaget SaltX har väckt många sparares intresse den senaste tiden. Det verkar vara många som jagar nästa Fingerprint och jag kan bara uppmana till försiktighet. Bolaget tjänar inga pengar i dag och verkar ha en lång väg kvar till kommersiellt genombrott, säger Joakim Bornold.

Privatspararna valde i stor grad att sälja industriföretag under månaden.

–  Volvo är ett bolag som haft en stark period bakom sig och många verkar plocka hem lite vinster. Är man orolig för börsen under hösten känns det rimligt att dra ner på risknivån i sitt aktiesparande, säger Joakim Bornold.

De mest handlade aktierna i augusti hos Nordnets svenska kunder:

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
SKANSKA B  VOLVO B 
SaltX Technology Holding AB   BIOVITRUM AB 
Kinnevik AB  SANDVIK 
HENNES & MAURITZ B  Dometic Group AB 
INVESTOR B  SWECO B 
ASTRAZENECA  BYGGMAX 
ICA GRUPPEN   Actic Group AB  
SVENSKA CELLULOSA B  Engelska Skolan 
AXFOOD  NetEnt AB 
TOBII TECHNOLOGY  GRÄNGES AB 


För ytterligare kommentarer kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom Nordnet, 0700-99 02 99
E-post: joakim.bornold@nordnet.se
Twitter: @JockeNordnet


Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.