2017-10-31

Privatspararna lämnar H&M

Börsen fortsatte uppåt under oktober stärkt av omvärldsstatistik och av att rapporterna för det tredje kvartalet visade på en allt starkare konjunktur. Privatspararna vände blickarna mot investmentbolag och lämnade H&M.

Även om börsen bjöd på en stabil uppgång så svängde det desto mer bland enskilda bolag i oktober. H&M var överlägsen etta bland de mest sålda aktierna av Nordnets kunder. En svag utveckling får många att överge den klassiska spararfavoriten.

– När ett jätteföretag som H&M tvingas styra om sin affärsmodell på grund av att branschen man verkar i är under kraftig förändring, innebär det ofrånkomligen en ökad risk. Förväntningarna på H&M har varit för stora men det är långtifrån ett bolag i kris. H&M är ett välskött bolag trots att senaste tiden präglats av en svag utveckling och mycket fokus på den hårda konkurrensen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Investmentbolag är fortsatt mycket populära bland Nordnets kunder och fyra bolag är bland de 10 mest köpta aktierna under månaden.

– Intresset för aktier ökar stadigt och ett investmentbolag är en utmärkt start för nybörjaren. Kryddat med en ofta bra utdelning är det ett bra innehav i de flesta aktieportföljer. Att fler fokuserar på att investera långsiktigt i stora och stabila bolag är väldigt positivt, säger Joakim Bornold.

De mest handlade aktierna i oktober av Nordnets svenska kunder:

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
Swedbank AB  Hennes & Mauritz B 
Kinnevik AB  Autoliv INC 
Skanska B  AstraZeneca 
Industrivärden C  Mycronic AB 
Investor B  Ericsson B 
Volvo B  Engelska Skolan 
Latour B  Infront AS 
Thule Group AB  Sweco B 
Betsson AB  SSAB B 
Inwido  Munters Group AB 

För mer information, kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 0700 990299
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.