2018-02-28

Privatspararna ser köpläge i H&M

Februari blev en skakig börsmånad med stor turbulens och många bolag föll kraftigt i början av månaden. Privatspararna valde att se över sin risk och såg köpläge i många storbolag samtidigt som man framförallt sålde mindre bolag.

Februari innehöll en hel del dramatik på börsen med ett kraftigt fall i början av månaden. H&M som arrangerade en historisk kapitalmarknadsdag lockade många privatsparare.

– Trots de senaste årens kräftgång har H&M en oerhört stark ställning hos de svenska privatspararna. Många hoppas på en vändning men det är minst sagt en utmanande tid för H&M och kapitalmarknadsdagen i februari gav egentligen inga nya besked. Dock tror jag att H&M nu insett att de måste vara mer öppna i sin informationsgivning för att återbygga förtroendet, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Investmentbolagen är populära val för spararna och fyra investmentbolag var bland de tio mest köpta aktierna under månaden.

– Investmentbolag är ofta ett bra alternativ till exempelvis en Sverigefond och efter nedgången i februari med tapp för många investmentbolag såg många sparare chansen att komma in i bolagen på lite lägre nivåer, säger Joakim Bornold.

En tydlig trend under månaden var att spararna köpte storbolag och sålde mindre bolag.

– I ljuset av turbulensen på börsen verkar spararna välja stora och traditionella bolag som kanske uppfattas mer trygga. Många småbolag har haft en strålande utveckling på börsen och risken finns att de tar lite extra stryk i skakiga börstider, säger Joakim Bornold.

De mest handlade aktierna i februari hos Nordnets svenska kunder:

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
Investor  Nordax Group 
Hennes & Mauritz  Mycronic 
Axfood  Betsson 
Kinnevik  Hexpol 
Skanska  Cellavision 
Latour  Ahlsell 
Resurs Holding  Sweco 
Evolution Gaming  Facebook 
Castellum  AQ Group 
Ratos Gränges 

För mer information, kontakta:
Joakim Bornold, sparekonom, 0700 990299
E-post:
Joakim.bornold@nordnet.se 
Twitter: @JockeNordnet

Nordnet är en bank för investeringar i aktier och fonder som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Idén bakom Nordnet är att ge kunderna kontrollen över sina pengar och investeringar, och målet är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.