2023-12-15

Rahastosijoittamisen vuosi nosti Nordnetin kuukausisäästösopimukset 200 000:een

Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa rahastosäästäjien määrä on kasvanut tänä vuonna nopeampaa tahtia kuin osakesijoittajien määrä. Kuukausisäästösopimuksia on solmittu jo 200 000 ja 30 % asiakkaista säästää säännöllisesti. Kuukaudessa sopimuksiin säästetään keskimäärin 240 eurolla. ETF:iin säästetään 600 eurolla, kun taas rahastokuukausisäästäjien säästösumma on keskimäärin 150 euroa. Tutkimusyhtiö YouGovin mukaan suorat osakkeet ja osakerahastot olivat marraskuussa lähes yhtä kiinnostavia sijoituskohteita.

Vuodesta 2023 tuli rahastosijoittamisen vuosi

Osakesäästötilit kirittivät osakkeenomistajien määrän kasvua Suomessa Euroclear Finlandin tilastojen mukaan jopa 9 prosentin vauhdilla vuonna 2020 ja 6,5 prosentin vauhtia vuonna 2021. Keväällä 2022 rikkoutui miljoonan kotimaisia osakkeita omistavan raja. Sen jälkeen tahti on hiipunut.

  • Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa rahastosäästäjien määrä on kasvanut tänä vuonna nopeampaa tahtia (+10 %) kuin osakesijoittajien määrä (+6 %). Vuodesta 2023 näyttää siis tulleen ennen kaikkea rahastosijoittamisen vuosi. Kulunut vuosi on asettanut haasteita osakepoimijalle, mikä on ollut omiaan ohjaamaan sijoittajien ajatukset hajauttamaan ja valitsemaan salkkuihinsa helppoja indeksirahastoja, sanoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

30 % Nordnetin asiakkaista kuukausisäästää

Nordnet tarjoaa kuukausisäästösopimuksia sekä tavallisiin rahastoihin että pörssilistattuihin rahastoihin, eli ETF:iin. 10 vuotta sitten vuonna 2013 Nordnet toi ensimmäisenä Suomeen kuukausisäästämisen ETF:iin. Helppo kuukausisäästösopimus rullaa automaattisesti ja sijoitukset tulee tehtyä säännöllisesti. Yhteensä sopimuksia on solmittu jo 200 000, mikä on verrattain iso summa asiakasmäärän ollessa noin 560 000. Osalla sijoittajista on useampia rahastosäästösopimuksia eri tileillä ja osa säästää molempiin, sekä rahastoihin että ETF:iin. Yksi sopimus voi sisältää useamman rahaston tai ETF:n.

  • Naisia ja miehiä on kuukausisäästäjissä lähes yhtä paljon. Suurin ikäryhmä on 26–35-vuotiaat. Keskimäärin kuukaudessa säästetään 240 eurolla. ETF:iin säästetään sopimuksen avulla jopa 600 eurolla, kun taas rahastokuukausisäästäjien keskipotti on noin 150 euroa, kertoo Tuppurainen.
  • Suosituin rahasto kuukausisäästäjien keskuudessa on luonnollisesti Suomen suosituin rahasto omistajamäärän mukaan, eli Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG. ETF-kuukausisäästäjien suosikki-indeksi löytyy Yhdysvalloista, S&P 500. TOP20-listalla näkyi marraskuussa 2023 vain kustannustehokkaita järkivaihtoehtoja, Tuppurainen jatkaa.
Suosituimmat rahastot Suosituimmat ETF:t
Nordnet indeksirahasto Suomi ESG iShares Core S&P 500 UCITS ETF
Nordnet Indexfond Sverige ESG iShares Core MSCI World UCITS ETF
Handelsbanken Usa Indeksi db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF

Suorat osakkeet ja osakerahastot lähes yhtä kiinnostavia

Kun suomalaisilta kysyttiin tutkimusyhtiö YouGovin kyselyssä* marraskuussa, mitkä sijoitusmuodot heitä erityisesti kiinnostaisivat, jos nyt olisi tietty rahasumma sijoitusten tekoa varten, nousivat osakkeet ja osakerahastot lähes yhtä kiinnostaviksi. Naisista 26 % ja miehistä 29 % sijoittaisi nyt ylimääräistä rahaa osakerahastoihin. Pörssiosakkeisiin varoja laittaisi naisista 24 % ja miehistä 34 %.

  • Rahastosijoittaminen on etenkin nuorten opiskelijoiden, mutta myös toimihenkilö- ja asiantuntijatasolla työskentelevien suosiossa, sillä molemmissa ryhmissä 37 % valitsisi osakerahaston nyt sijoituskohteeksi, sanoo Tuppurainen.

*Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 7.–17.11.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa.

Lisätietoja antaa:
Suvi Tuppurainen, Nordnet Suomen maajohtaja: 050 380 3877, suvi.tuppurainen@nordnet.fi

Nordnet on pohjoismainen pankki, jonka kautta voi sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Nordnetin tavoitteena on antaa asiakkaille työkalut omien sijoitustensa hallintaan ja olla pohjoismaisten säästäjien ja sijoittajien ykkösvalinta. Tutustu meihin osoitteessa www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk tai www.nordnet.fi.