2020-11-27

Räntefonder dumpas i vaccinyrans spår

Trots en ny virusvåg bubblade börsen av optimism i november. Positiva vaccinnyheter bidrog till en enorm aktivitet bland spararna, som dumpade räntefonder.

–  Börsen har hittat anledningar att stiga i november, och spararna har hakat på med köp i aktiefonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Optimismen frodades i spåren av positiva vaccinnyheter, vilka överskuggade det faktum att virusspridningen har tagit ny och oväntad snabb fart.

–  Vaccinet är oerhört goda nyheter för ekonomin och framför allt förstås för samhället i stort. Men det är tydligt att det varit ett positivt tolkningsföreträde på börsen i november, inte minst såg vi det i samband med valet i USA där investerare tycktes se alla tänkbara scenarion som positiva. Börsen har letat anledningar att stiga, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Optimismen har fått spararna att sälja av räntefonder och hedgefonder.

–  Spararna ser uppenbarligen ett minskat behov av att äga fonder som, till högre avgift, strävar efter avkastning även i dåliga väder. Tillsammans med försäljningen av räntefonder säger det något om stämningsläget, säger Frida Bratt.

På köplistan hittar vi globalfonder, breda tillväxtmarknadsfonder och fonder med fokus på nordiska teknikbolag.

–  Däremot ser vi att spararna börjar bli skeptiska till den amerikanska techsektorn. De stora techjättarna har skakat något under hösten och diskussionen om att de lär hamna i skymundan i vaccinets spår till förmån för konjunkturkänsliga värdebolag intensifierades när vaccinnyheterna rullade in. Dessutom har ju väldigt många fondsparare redan exponering mot amerikansk techsektor via sina globalfonder – en techfond ovanpå en globalfond riskerar att ge en överexponering, säger Frida Bratt.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i november:

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Swedbank Robur Räntefond
Länsförsäkringar Global Indexnära DNB Teknologi
Swedbank Robur Ny Teknik Gladiator
Handelsbanken Hållbar Energi DNB Health Care
TIN Ny Teknik Lancelot Camelot
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära        Atlant Opportunity
Swedbank Robur Access Asien Brummer Multi-Strategy
DNB Global Indeks SEB Sverigefond Small Cap
SPP Aktiefond Global AMF Räntefond Lång
Spiltan Räntefond Sverige IKC Avkastningsfond

För mer information, kontakta:
Frida Bratt, sparekonom Nordnet, 076 495 92 12
E-post: frida.bratt@nordnet.se
Twitter: @fridabratt

Nordnet är en digital plattform för sparande och investeringar som finns i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Med användarvänlighet, tillgänglighet, ett brett utbud och låga priser ger vi våra kunder möjlighet att nå sina ambitioner som sparare. Besök oss på www.nordnetab.com, www.nordnet.se, www.nordnet.no, www.nordnet.dk eller www.nordnet.fi.