2009-12-30

Säljtryck i aktier avslutar börsåret 2009

December 2009 blev en relativt stark börsmånad som markerar avslutningen på ett fantastiskt börsår. Privatspararna har under perioden nettosålt aktier, och mest sålda aktier är AstraZeneca och Boliden. Det visar statistik från Nordnet.

– Privatspararna har under december sålt aktier i relativt stor utsträckning. Jag tror dock inte att man ska tolka försäljningarna som att spararna har en negativ inställning till börsåret 2010. Det finns många skäl till att göra försäljningar i december – man tar hem vinster i de aktier som har gått bra under året och man realiserar förluster från tidigare år. I december behöver man pengar, också i större utsträckning pengar till ren konsumtion, vilket kan föranleda aktieförsäljningar, säger Johan Tidestad, Sverigechef på Nordnet.

Mest köpta aktier under december är H&M, följt av Hakon Invest och Hufvudstaden. De aktier som har omsatts mest är Swedbank, Ericsson och Boliden.

– På köpsidan finns en tendens att plocka upp sektorer som inte har hängt med i årets uppgång, till exempel fastighet och skog. Säljsidan domineras av bolag som har gått bra både under december och under året som helhet. Till exempel har många sparare valt att ta hem sina vinster i Boliden, Alliance Oil och MTG.

Mest köpta aktier
1. H&M
2. Hakon Invest
3. Hufvudstaden
4. Swedbank
5. Stora Enso
6. Kinnevik
7. Ericsson
8. Volvo
9. Öresund
10. Kungsleden

Mest sålda aktier
1. AstraZeneca
2. Boliden
3. Skanska
4. Nokia
5. MTG
6. ABB
7. Atlas Copco
8. Investor
9. Sandvik
10. Alliance Oil

Statistiken som presenteras baseras på Nordnets cirka 300.000 depåer under december månad.

Files